De scholen van Piter Jelles en Simon Vestdijk gaan zelf leerkrachten testen op corona. De wachttijden bij de GGD zijn veel te lang en lopen bovendien steeds verder op.

,,Als de overheid besluit leerkrachten toch voorrang te geven bij testen dan zien we er natuurlijk van af’’, zegt Wiebe Wieling van de scholenkoepel OVO Fryslân Noord, waar Piter Jelles en Simon Vestdijk deel van uitmaken.

Maar het college van bestuur hakte donderdagmorgen de principiële knoop door om wel over te gaan tot commerciële bureaus. Die kunnen binnen 24 uur een test afnemen en de uitslag melden. Bij de GGD Fryslãn moeten docenten nu bijna een week wachten voor de test is afgenomen en de uitslag bekend is.

,,Dat is zo zonde van alle verloren tijd’’, verzucht Wieling. Medewerkers mogen in die tijd niet op school komen, waardoor vervangers moeten worden ingezet, lessen uitvallen of leerlingen weer online lessen moeten volgen.

Rompslomp

Hoewel de kosten van een commerciële test rond de 100 euro liggen, waar ze bij de GGD gratis zijn, weegt dat niet op tegen de kosten van de inzet van vervanging. En ook niet tegen alle rompslomp die de uitval van leerkrachten met zich meebrengt, aldus Wieling. Hij verwacht dat wekelijks tussen de dertig en vijftig docenten zich zullen laten testen.

Andere schoolbesturen beraden zich nog op de stap naar de inkoop van eigen testen. Het Bornego College in Heerenveen neemt maandag een besluit.

De lesuitval als gevolg van verkouden leerkrachten loopt inmiddels zowel in het basisonderwijs als het voortgezet onderwijs op. In het basisonderwijs worden klassen naar huis gestuurd omdat het niet meer lukt vervanging te regelen voor personeel dat thuiszit in afwachting van een test of de uitslag.

,,In de meeste gevallen is de uitslag negatief. Dat maakt helemaal dat je het gevoel hebt dat het zonde van de tijd is’’, aldus Wieling. Hij is kritisch op de aanpak van de overheid.

,,Leerkrachten die nu getest willen worden krijgen te horen dat het nog kan in Arnhem of op de eilanden. Voor de rest is alles vol.’’ Scholen dringen vanwege de grote maatschappelijke gevolgen van lesuitval en het naar huis sturen van leerlingen al weken aan op voorrang voor onderwijzend personeel.

Besmetting op Bornego Junior

Bij Bornego Junior in Heerenveen is wel een docent positief getest op corona. De school heeft ouders, leerlingen en medewerkers donderdag geïnformeerd over de besmetting. ,,Het gaat om een docente die alleen op deze vestiging lesgeeft’’, zegt directer Mark Kwakman van Bornego Junior. ,,Ze zat uit voorzorg al thuis.’’

Op advies van de GGD Fryslân blijft de school met 450 leerlingen gewoon open. Het risico op besmetting door de docente lijkt klein. Op de school in Heerenveen werken tussen de veertig en vijftig leerkrachten. Ze geven les aan leerlingen uit de eerste twee klassen van vmbo, havo en vwo.

De docente heeft lang moeten wachten op zowel de test als de uitslag, zegt Kwakman. ,,Daardoor heeft ze er een groot deel van de quarantaineperiode al opzitten. Het duurde een aantal dagen voor ze getest kon worden en daarna ook nog 47 uur voor de uitslag kwam.’’

Het protocol voor scholen schrijft voor dat besmette leerkrachten tien dagen in quarantaine moeten. Na deze periode moet de besmette medewerker nog 24 uur klachtenvrij zijn om weer aan het werk te mogen. Naar verwachting kan de docent maandag of dinsdag weer aan het werk.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Coronavirus
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct