Philips hevelt productie Britse fabriek over naar Drachten

Philips wil zijn fabriek in het Engelse Glemsford sluiten in 2020. De productie wordt grotendeels overgeheveld naar zijn vestiging in Drachten.

Daar werken nu al zo’n tweeduizend mensen in de fabricage van scheerapparaten en in de ontwikkeling van huishoudelijke apparaten. Het is niet bekend waar de productie in Drachten gaat plaatsvinden en hoeveel arbeidsplaatsen daarmee zijn gemoeid.

Fabrieken gesloten

Philips is al langer bezig met het verkleinen van het aantal fabrieken om zijn ecologische voetafdruk te beperken. Eerder kondigde Philips al aan het aantal productiefaciliteiten terug te willen brengen van vijftig naar dertig, wat de schaalbaarheid, efficiëntie en flexibiliteit ten goede moet komen.

Zo wil het Nederlandse technologieconcern ook de logistieke kosten terugdringen.

Mogelijk ontslagen

Volgens Philips wordt in Glemsford het grootste deel van de productie gebruikt voor babyproducten als flesjes, die buiten het Verenigd Koninkrijk – voornamelijk in Europa – worden afgezet.

Het medisch technologiebedrijf gaat nog met de werknemers van de fabriek in Glemsford en de vakbonden in gesprek. Er werken ongeveer vierhonderd mensen in de fabriek. Gedwongen ontslagen worden niet uitgesloten.

Brexit

Philips erkent dat de brexit meespeelt bij de overheveling van de productie van Glemsford naar Drachten, maar volgens een woordvoerder is dat niet de belangrijkste reden. De sluiting past namelijk binnen een in 2017 ingezette strategie om naar minder, maar grotere fabrieken toe te gaan.

Het bedrijf benadrukt verder dat het Verenigd Koninkrijk een belangrijke markt is en dat het bedrijf daar blijft investeren.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement