Petitie tegen winnen van gas door NAM onder het Wad

Ruim veertig organisaties doen donderdag een oproep in Den Haag om lopende gaswinning van de NAM onder het Wad te stoppen.

De NAM boort naar gas vanaf de Friese kust vanuit Moddergat, Blija en Lauwersoog. Ook op Ameland is een boorlocatie. Ternaard is in voorbereiding.

De organisaties, aangevoerd door de Waddenvereniging, vrezen dat minister Eric Wiebes van Economische Zaken de gaswinning wil verruimen. Dat vinden zij een slechte zaak.

Donderdag debatteert de Tweede Kamer over mijnbouw. Voorafgaand wordt de petitie aangeboden aan politici.

'Funest'

Volgens de Waddenvereniging leidt gaswinning tot bodemdaling, wat funest is voor de droogvallende zandplaten. Daarnaast komen bij het winnen en verbranden van aardgas broeikasgassen vrij die bijdragen aan klimaatverandering, waardoor de zeespiegel stijgt. ,,De combinatie van een dalende bodem en een stijgende zeespiegel is funest voor het waddengebied”, stelt de vereniging.

De oproep wordt gesteund door bestuurders uit de provincies Fryslân, Groningen en Noord Holland, Urgenda, Jan Terlouw, voetbaltrainer Foppe de Haan, dorpsbelangen uit Ternaard en Blija, Groene Kerken en meer dan 35 andere organisaties.

De petitie wordt aangeboden op de dag dat scholieren in Den Haag vragen om serieuze aandacht voor klimaatverandering. De Waddenzee staat op de lijst van het UNESCO Werelderfgoed.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement