Petitie tegen vervolging Jitse Akse

Supporters van Jitse Akse zijn online een petitie gestart tegen de op handen zijnde strafrechterlijke vervolging van Akse.

Hiermee bieden de initiatiefnemers Akse hun steun aan nadat die afgelopen woensdag in Arnhem opgepakt werd op verdenking van betrokkenheid bij het doden van IS-strijders in Syrië.

Ook op sociale media betuigden veel mensen hun steun aan Akse na zijn arrestatie. Akse is inmiddels weer op vrije voeten, maar hij moet zich wekelijks melden bij de politie. Ook heeft hij zijn paspoort moeten inleveren.

Volgens het OM vallen Nederlandse strijders tegen IS onder dezelfde regels als strijders voor IS. Ze vallen onder het Nederlandse strafrecht, daarom kunnen ze vervolgd worden als zij misdrijven plegen.

'Kleine kans op straf'

Strafrechtadvoncaat Geert Jan Knoops denkt dat de kans op straf klein is voor Akse, bij een daadwerkelijke zaak. Het voornaamste bewijs voor het OM lijkt te bestaan uit uitlatingen van Akse op Facebook en in het tv-programma EenVandaag, waarin hij militanten van IS zei te hebben gedood.

Knoops zegt hierover tegen de NOS: "Zijn verklaring is te algemeen, hij noemt bijvoorbeeld geen concrete handelingen of slachtoffers."

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement