Passen en meten voor onderdak statushouders

Zelfs in streken met bevolkingskrimp worden sociale huurwoningen schaarser, nu meer vluchtelingen urgent aan zelfstandige woonruimte toe zijn.

Dit blijkt uit een rondgang langs corporaties en andere betrokkenen bij de huisvesting van ‘statushouders’, de grote groep van voormalige asielzoekers aan wie verblijfspapieren zijn verstrekt.

,,We kunnen iedereen nog binnen de reguliere woningvoorraad plaatsen, maar er kan eind van het jaar al wel een probleem ontstaan’’, zegt directeur Rein Hagenaars van corporatie Wonen Noordwest Friesland. In de regio is het aantal gegadigden voor een huis gestegen van drie naar veertien.

Ondanks de krapte denken de corporaties niet aan nieuwbouw. Leegstand dreigt als de vluchtelingenstroom opdroogt. Wel wordt gedacht aan tijdelijke woningen. Accolade doet dit al in Drachten.

In het kaartje hieronder is te zien hoeveel statushouders een gemeente moet huisvesten van het rijk en hoeveel daadwerkelijk onderdak gekregen hebben.

(De taakstelling is inclusief een voor- of achterstand uit 2015. Zo huisvestte Kollumerland vorig jaar 5 statushouders meer dan de taakstelling, waardoor men in de eerste drie maanden van 2016 niet 16 maar 11 vluchtelingen onderdak hoefde te bieden. De cijfers zijn afkomstig van het COA en geven de situatie weer op 1 april 2016.)

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement