Pas op: dinsdagmiddag en dinsdagavond veel smog in Noord-Nederland

Heel Nederland krijgt dinsdag te maken met smog, vooral in de namiddag en vroege avond. Aan het begin van de middag was de luchtkwaliteit in het zuiden van Nederland al slecht (in het noorden ‘onvoldoende’). Later op de dag haalt Noord-Nederland het zuiden in.

Dat verwacht gezondheidsorganisatie RIVM. De organisatie adviseert mensen die gevoelig zijn voor verontreinigde lucht binnen te blijven en geen zwaar lichamelijk werk te doen of flink te sporten.

Smog (door ozon) ontstaat bij ophoping van luchtvervuiling op zonnige dagen met weinig wind. Het kan leiden tot hoesten en kortademigheid. Astmaklachten kunnen door smog verergeren. Ook hebben veel mensen last van irritatie aan ogen, neus en keel.

Noord-Nederland spoedig ‘slecht’

Dinsdag aan het begin van de middag was de luchtkwaliteit in het noorden van Nederland ‘onvoldoende’. Het RIVM verwacht dat dit spoedig ‘slecht’ gaat worden.

Later in de middag en aan het begin van de avond wordt de luchtkwaliteit in Noord-Nederland nog wat slechter. Op een schaal van 5 (goed - matig - onvoldoende - slecht - zeer slecht) scoort het Noorden dan een 4,5: tussen slecht en zeer slecht in.

Woensdag wordt de situatie in heel Nederland beter. De luchtkwaliteit is dan hooguit ‘onvoldoende’. Ook in Noord-Nederland is dat het geval, verwacht het RIVM.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement