Partijen tekenen overeenkomst zoutwinning bij Harlingen

Na ruim een jaar onderhandelen, wordt maandag de samenwerkingsovereenkomst rond de zoutwinning in de Waddenzee bij Harlingen bekrachtigd.

Op initiatief van de Stichting Bescherming Historisch Harlingen zijn de voorbije periode afspraken gemaakt over maatregelen om de veiligheid van de monumentale binnenstad en zijn inwoners te waarborgen, voordat de zoutwinning door Frisia Zout in 2020 van start gaat.

Zo zijn er afspraken gemaakt over de aanleg van een aanvullend meetnet voor de historische binnenstad, het realiseren van een uitgebreide nulmeting en het toepassen van het ‘hand aan de kraan’-principe voor de stad. Landelijk wordt het proces in Harlingen met veel belangstelling gevolgd, nu delfstoffenwinning op veel plaatsen tot confrontaties leidt.

De Samenwerkingsovereenkomst wordt gezien als een voorbeeld van het ‘nieuwe veiligheidsdenken’ rond mijnbouwactiviteiten. De Pilot Harlingen wordt dan ook actief ondersteund door het ministerie van economische zaken en klimaat en door het Staatstoezicht op de Mijnen. Op het gemeentehuis van Harlingen zetten maandagmorgen vertegenwoordiger van gemeente, provincie, Frisia Zout en de Stichting Bescherming Historisch Harlingen hun handtekening.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement