Partijen roepen wethouder op tot helderheid over Sanjesfjild Oentsjerk

Wethouder Gelbrig Hoekstra moet helderheid scheppen over de ontwikkeling van bedrijventerrein Sanjesfjild in Oentsjerk vinden VVD, PvdA en CDA.

VVD en CDA hebben bij deze oproep vooral het belang van ondernemers voor ogen. De partijen vinden dat zij moeten weten waar ze aan toe zijn, om te voorkomen dat bedrijven uit de Trynwâlden wegtrekken.

De PvdA maakt zich er vooral zorgen over dat groepen binnen het dorp door de kwestie tegenover elkaar staan. Daarnaast is er ontevredenheid over de informatievoorziening door de gemeente. ,,Ga om tafel, de angel moet eruit’’, gaf Saskia van der Werf de wethouder mee.

Vier insprekers over Sanjesfjild tijdens raadsvergadering

In Oentsjerk zijn voor- en tegenstanders van de komst van het bedrijventerrein ten westen van de Rengersweg en ten zuiden van de Sanjesreed. Het plan is al zo’n tien jaar oud, maar lag lange tijd stil door de economische crisis. Gisteravond voerden vier insprekers het woord erover tijdens de raadsvergadering.

Dieter Tigchelaar sprak namens ondernemers die zich er graag willen vestigen. Als Trynwâldsters zijn ze al een paar jaar bezig met het verkrijgen van een plek, zei hij. Hij hekelde de inspraakreactie van Dorpsbelang tegen het bedrijventerrein, die volgens hem niet gedragen wordt door het dorp.

Schade aan landschap versus behoud werkgelegenheid

Dolph Kessler, bewoner van de Sanjesreed, deed juist een appèl op de raad om af te zien van Sanjesfjild. Een breedgedragen standpunt, zei hij. Kessler betoogde dat een bedrijventerrein op die plek grote schade aan het authentieke landschap van de Trynwâlden zou toebrengen. Ook waarschuwde hij voor extra verkeersdruk.

Voorzitter Tjalling Posthuma Linthorst van Zakenclub Trynwâlden en oud-bestuurslid Johannes Bosma van Dorpsbelang Oentsjerk hielden beiden een pleidooi voor de komst van het bedrijventerrein, om werkgelegenheid te behouden.

Wethouder Hoekstra liet weten dat afgesproken is dat Dorpsbelang meer informatie verstrekt krijgt.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland