Pardon mogelijk goed nieuws voor 15 kinderen in Burgum

Zo’n 15 kinderen in het azc van Burgum komen mogelijk in aanmerking voor een nieuwe beoordeling nu er een akkoord is over het kinderpardon.

Het centrum in Burgum is een van de acht gezinslocaties in Nederland. Hier verblijven zo’n tachtig gezinnen die zijn uitgeprocedeerd en kunnen worden uitgezet naar hun geboorteland. ,,Ik tel circa vijftien kinderen die een kinderpardonprocedure hebben (gehad). Voor hen is het spannend. Nu het meewerkcriterium minder zwaar mee gaat wegen, maken zij een kans’’, zegt Lolkje van der Kooij van Vluchtelingenwerk in Burgum. Sommige kinderen in het azc Burgum verblijven al meer dan tien jaar in Nederland.

Uitgelaten sfeer

In asielschool Papillio heerste woensdag een uitgelaten sfeer, vertelt directeur Eva Visser. ,,We merken dat het nieuws over het kinderpardon heel erg leeft. Kinderen weten van elkaar wie er misschien in aanmerking komen. We kijken ook altijd Jeugdjournaal met de kinderen, dus ze krijgen het wel mee.’’

In afwachting van een akkoord nam de gemeenteraad van Tytsjerksteradiel vorige week al een motie aan waarin wordt gepleit voor een uitzetstop voor in Nederland gewortelde kinderen. ,,Sinds 1 januari 2019 is de gemeente verantwoordelijk voor de jeugdzorg voor kinderen op de gezinslocatie. Wij nemen die verantwoordelijkheid zeer serieus’’, zegt GrienLinks-raadslid Brigitta Scheepsma, naast PvdA en ChristenUnie een van de indieners.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement