Overvol stroomnet hindert Ameland

De Amelander Energie Coöperatie zit in zijn maag met plannen van Liander om de aanleg van nieuwe zonnepanelen aan banden te leggen.

,,Dat zou betekenen dat we anderhalf jaar op slot moeten,’’ zegt Johan Kiewiet van de Amelander Energie Coöperatie (AEC). Dit weekend werd duidelijk dat netbeheerder Liander de aanleg van nieuwe zonneparken niet aankan. Vooral de piekmomenten, als er veel zonnestroom terug naar het net stroomt, zorgen voor problemen.

Meer stroom opgewekt

Onder meer het Liander-regelstation bij Dokkum, waar elektriciteit vanaf Ameland binnenkomt, zit aan zijn plafond. Liander adviseert Amelanders die zonnepanelen willen eerst met hen te bellen. ,,We gaan dan heel kritisch bekijken hoeveel er nog bij kan’’, zei een woordvoerder zaterdag in deze krant.

Bij Ballum op Ameland ligt sinds 2016 een park met 23.000 zonnepanelen. Mede-eigenaar Eneco liet onlangs nog weten dat het park in 2017 ruim 8 procent meer stroom dan verwacht opwekte: bijna 6500 MWh.

,,Het zijn inderdaad vooral de piekmomenten waarop Liander het niet aankan. Rond een uur of twaalf, vaak maar een uurtje’’, zegt Kiewiet. ,,Zoals nu: er is hier op Ameland geen wolkje aan de lucht.''

Voorlop blijven lopen

Als er op Ameland de komende anderhalf tot drie jaar inderdaad geen nieuwe panelen meer bij mogen, komen betekent dat een streep door de rekening van de duurzame ambities van de gemeente en de AEC. De gemeente wilde ooit in 2021 energieneutraal zijn.

Inmiddels is duidelijk dat dat jaartal niet gehaald gaat worden, al wil het eiland nog altijd zelfvoorzienend worden en voorop lopen in de energietransitie. Vorig jaar nog kondigde de gemeente de aanleg van een ,,innovatief energienet’’ aan.

Kiewiet heeft dinsdag een onderhoud met Liander waarin hij hen een voorstel wil doen om de problemen op te lossen, waardoor AEC op Ameland toch door kan met het plaatsen van zonnepanelen.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement