Overvaller heeft spijt: lagere eis

De 45-jarige man uit Heerenveen die in januari een tankstation overviel, heeft zoveel spijt dat de straf wel wat lager mag.

Tot dit inzicht kwam officier van justitie Tamar Klooster gisteren tijdens de zitting. Op een gewapende overval staat volgens de richtlijnen van het Openbaar Ministerie een minimum gevangenisstraf van 24 maanden. De Heerenvener verdient wat Klooster betreft niet meer dan 18 maanden, waarvan 10 voorwaardelijk.

,,Het was een domme, impulsieve actie”, zei de Heerenvener over zijn daad op 16 januari. Hij was onder invloed van drugs op de fiets gestapt om een overval te plegen omdat hij geld nodig had voor meer cocaïne. Dat het BP Slump Oil aan de Van Kleffenslaan in zijn woonplaats werd, was volgens hem puur toeval. ,,Gewoon omdat ik erlangs fietste.”

520 euro aan contancten buitgemaakt

Met de capuchon over zijn hoofd getrokken en een mes deels uit een mouw stekend eiste hij al het geld uit de kassa. Binnen de minuut verliet hij de BP weer, met in zijn Albert Heijn-tas 520 euro aan contanten. De politie gaf de beelden vrij, omdat ze niet direct een verdachte op het oog had. Tips wezen naar de 45-jarige.

De gewapende overval maakte diepe indruk op de vrouw die die avond dienst had op de pomp. ,,Dat kan ik mij heel goed voorstellen. Het is vreselijk wat ik heb gedaan.’’ De circa 1300 euro aan materiële en immateriële schade die het slachtoffer vraagt, wil hij betalen. ,,Als het haar helpt om dit verwerken, dan betaal ik dat graag.”

Weglopen dochter leidde tot cocaïnegebruik

Vier jaar lang was de man clean en al die tijd pleegde hij geen nieuwe strafbare feiten. Tot hij eind vorig jaar in een kliniek vernam dat zijn dochter was weggelopen. Hij besloot de kliniek te verlaten om haar te zoeken. Zijn dochter werd weer gevonden. Waarna de Heerenvener verviel in zijn oude gewoonte: cocaïne gebruiken als antwoord op zijn ptss.

Vanaf het moment dat hij werd opgepakt, heeft de man volledig openheid van zaken gegeven over zijn daad. ,,Het enige dat ik u na de overval kan verwijten, is dat u niet zelf naar de politie bent gestapt”, zei officier Klooster. Naast de gevangenisstraf wil ze dat hij opgenomen wordt in een verslavingskliniek, gaat werken aan zijn ptss en uiteindelijk begeleid gaat wonen. Zijn advocaat Gerald Pots vraagt de rechtbank om een nog iets lagere straf: 8 maanden, waarvan 4 voorwaardelijk. Zo kan hij half augustus al opgenomen worden in een verslavingskliniek.

De uitspraak volgt op 31 juli.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement