Overstappen van trein op bus of van bus op trein? Je betaalt in Friesland en Groningen niet langer te veel

Een bus van Arriva Foto: NIELS WESTRA

Wie vanaf het nieuwe jaar binnen Friesland en Groningen overstapt van bus op trein, of andersom, betaalt niet langer een dubbel instaptarief. Overstappen is vanaf nu echt gratis.

Stapte je eerder nog van een trein over op een bus, dan betaalde je bij de incheck in de bus voor de tweede keer een opstaptarief. Het is een vast tarief dat de vervoerder rekent op het moment dat je gebruikmaakt van het ov. Bovenop dat bedrag betaal je een kilometertarief voor de afgelegde afstand. Het instaptarief is 99 cent.

Het dubbele opstaptarief is nu afgeschaft, hebben de provincies Groningen en Fryslân met regionale vervoerders Arriva en Qbuzz besloten. Stap je binnen 35 minuten over van trein op bus, dan betaal je niet langer een tweede keer het opstarttarief. Alleen de eerste keer dat je incheckt, betaal je het vaste reisbedrag. De provincies willen daardoor het ov in de tweede noordelijke provincies toegankelijker en aantrekkelijker maken. Voor overstappen van bus op bus en trein op trein is er al langer geen dubbel opstaptarief meer.

Provincies compenseren dubbel opstaptarief

Juridisch biedt de geldende busconcessie nog geen mogelijkheid om het dubbele opstaptarief af te schaffen. De provincies gaan daarom de vervoerders compenseren voor de opbrengsten die ze nu mislopen. In de treinconcessie was het afschaffen van het dubbele opstaptarief al wel mogelijk. De reiziger merkt daar niets van.