Overnamekandidaten zat voor De Vrijbuiter Roden

Deze week verwachten de curatoren van De Vrijbuiter biedingen van zo’n twintig serieuze gegadigden voor de dinsdag failliet verklaarde kampeer- en outdoorketen.

Van die biedingen hangt af of er doorstart mogelijk wordt voor het bedrijf. Het faillissement treft vier megastores in Roden, Zaandam, Roermond en Gouda en de De Waard-winkel in Heerde. De 300 medewerkers - onder wie 120 fulltimers - is ontslag aangezegd, maar is ook gevraagd door te werken om de waarde van het bedrijf op peil te houden. De winkels en de webwinkel blijven dan ook gewoon open.

Doorstart mogelijk maken

Het faillissement is uitgesproken om een doorstart mogelijk te maken, zo laat curator Harm Jan Meijer van De Haan Advocaten weten. „Alle twintig serieuze gegadigden voor de overname van De Vrijbuiter willen alleen investeren vanuit faillissement. We moeten als curatoren zicht hebben om de crediteuren te kunnen betalen. Nieuwe investeerders zijn dan nodig, maar kopers willen de nodige ruimte hebben en niet vast zitten aan het personeel.”

Personeel niet echt verrast

Voor de 300 personeelsleden - onder wie 120 full-timers - geldt dat hun loonbetaling wordt gegarandeerd door het UWV. „Het personeel was niet echt verrast. Ze voelden het wel aankomen. Vanzelfsprekend waren er wel vragen. We hebben uitgelegd dat hun formele status verandert, maar in de praktijk verandert er nog niet veel.”

Het is volgens Meijer nu even spannend welke biedingen er gedaan worden. „We verwachten wel goede biedingen, maar veel belangstelling betekent nog niet dat de doorstart zeker is. Maar de directeur zei laatst dat hij zich niet kan voorstellen dat De Vrijbuiter uit het beeld verdwijnt. Dat denk ik ook. Volgende week gaan we met de beste kandidaten in gesprek.”

Vele miljoenen schuld

De bij Vrijbuiter ontstane problemen lijken een gevolg te zijn van een combinatie van de bij het bedrijf lopende langjarige verplichtingen, groeiambities en moeilijke marktomstandigheden in met name de retailmarkt. De schuldenlast beloopt vele miljoenen. Alleen al de bank heeft negen miljoen euro te vorderen.

In Roden zijn de reacties wisselend. Er wordt schande gesproken over het feit dat het personeel nu op straat staat, maar ook wordt hoop geput uit de mededeling dat bij de keuze van een kandidaat niet alleen de crediteuren tevreden gesteld moeten worden. Ook de geboden werkgelegenheid speelt volgens Meijer bij de keuze van een overnamekandidaat een belangrijke rol.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement