Oudste man van Friesland is 106, maar woont nog zelfstandig

De oudste man van Friesland, Eelke Bakker uit Dokkum, wordt vandaag 106. Nog steeds redt hij zich zonder leesbril, rollator en gehoorapparaat.

Bakker woont zelfstandig en pakt zelf de telefoon aan. Hij zegt met veel plezier in het leven te staan zonder dat hij hulpmiddelen nodig heeft. ,,Niks’’, zegt hij trots. Een jaar geleden was hij actief in zijn eigen moestuin. Die is er nog, ,,mar dat allinnich byhâlde falt ôf’’.

Afsluitdijk

Sinds zijn vorige verjaardag, toen Bakker nog heel kwiek was, laat zijn lijf het wel eens afweten. ,,Bytiden fiel ik my raar. Dan bin ik heal en is myn liif net yn oarder.’’ Zijn kleindochter Lilian de Jong-Bakker vertelt dat haar opa vaak meer wil dan hij kan. ,,De moestuin wil hij in één dag klaar hebben. Dat hoeft helemaal niet.’’ Dat hij lekker in zijn eigen huis kan zitten, op de stoel voor het raam, en zichzelf daar kan redden, dat is Bakker heel wat waard.

De oudste man van Friesland werd geboren in Ballum op Ameland en verhuisde in zijn jeugd naar Anjum. Al op dertienjarige leeftijd ging hij aan het werk bij de boer. Daarna werkte Bakker bij ,,de Waterstaat’’. Hij bouwde zeedijken en werkte mee bij de aanleg van de Afsluitdijk. Het water en de kustwerken hebben altijd zijn belangstelling gehouden.

Met zijn vrouw Bauktje, die in 2007 overleed, kreeg hij vier kinderen. Er zijn elf kleinkinderen, dertien achterkleinkinderen en twee achterachterkleinkinderen. Bakker vindt het heerlijk met hen te spelen. Het houdt hem jong, zegt hij. De hele familie is zondag aanwezig op het tuinfeest dat gehouden wordt ter ere van Bakkers verjaardag.

Drie oudste mannen

Bakker hoort bij de drie oudste mannelijke bewoners van Nederland. Tot voor kort stond Job Berg bekend als de oudste man van het land. Hij was op 28 april 106 jaar geworden en woonde in verpleeghuis De Watermolen in Abbekerk. Het verpleeghuis meldt dat hun bewoner onlangs overleden is.

Bakker moet nog twee leeftijdsgenoten voor laten gaan, vertelt Gert Jan Kuiper uit Arnhem, die honderdjarigen en nog ouderen nauwkeurig registreert. Op 7 mei werd Dirk Franciscus Ferdinand van der Noen uit Duivendrecht 106 en op 17 mei Jan Willem van de Kamp uit Oldebroek.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement