Ouders met cruciale beroepen brengen hun kinderen vaker naar school of de opvang dan tijdens de eerste coronagolf. ,,Het lijkt wel even druk als normaal.”

Friese scholen en kinderopvangorganisaties zeggen het veel drukker te hebben dan bij de eerste schoolsluiting, afgelopen maart. Wie te laat een aanvraag doet, vist deze week al achter het net.

De Leeuwarder basisscholen van Proloog moeten ouders met kinderen al doorverwijzen naar andere locaties als hun eigen school ‘vol is’, zegt bestuurder Albert Helder. Om de veiligheid van het personeel en de kinderen te waarborgen, mag het niet te druk worden op de noodopvang. Helder ziet een ,,significante” stijging van aanvragen, vergeleken met afgelopen maart. ,,Op een paar locaties is het spannend: gaat het ons daar lukken of niet.”

De scholen kunnen de noodopvang alleen goed regelen als ouders met vitale beroepen op tijd een aanvraag doen. Helder: ,,Dat is niet zondagavond om tien uur. We hebben voor deze week al een paar late verzoeken moeten weigeren.”

Noodopvang is bedoeld voor gezinnen waarbij één of beide ouders een cruciaal beroep hebben. Helder heeft het idee dat de officiële lijst van de overheid met deze beroepen sinds de vorige keer is uitgebreid. Het ministerie zegt in een reactie dat de lijst hetzelfde is.

De gemeente Leeuwarden stuurde 30 december een brief naar ouders om alleen gebruik te maken van de opvang als er echt geen alternatief is. ,,Maar onze indruk is dat ouders dit keer minder speelruimte hebben om zelf opvang te regelen”, zegt Helder.

Binnen de basisschooltijden - meestal van half negen tot twee uur - zijn de scholen verantwoordelijk voor de noodopvang. Daarbuiten is het aan de kinderopvangorganisaties. Bij Sinne is het ,,worstelen” met de vele aanvragen, zegt Robert Sänger. ,,Op een paar locaties lopen we tegen de grenzen aan.”

Ook Sänger heeft het idee dat ouders nu ,,beperkter zijn in hun mogelijkheden” dan tijdens de eerste coronagolf. Mogelijk zijn sommige werkgevers nu minder flexibel dan eerst, oppert hij.

Bij sommige Friese locaties van SKF is het ,,bijna even druk als normaal”, merkt directeur Jeanet van den Akker. Hadden haar medewerkers afgelopen voorjaar nog wel de handen vrij om bij te springen op de noodopvang bij basisscholen, nu lukt dat volgens haar niet meer.

Net als andere scholen en kinderdagverblijven informeert SKF bij ouders of ze echt een cruciaal beroep hebben, maar discussies daarover worden vermeden. ,,Dat is soms lastig, maar wie zijn wij om te oordelen of thuisonderwijs wel of niet mogelijk is?”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Coronavirus
Instagram
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct