Oude raadszaal Burgum blijft in gebruik, maar krijgt modernere uitstraling

De raadszaal en de publiekshal van het gemeentehuis in Burgum krijgen een metamorfose. Tytsjerksteradiel investeert er 407.000 euro in.

Op tekeningen is te zien dat de kleuren van de raadszaal veel lichter worden. De huidige blauwe vloerbedekking verdwijnt, de donkere raadszetels gaan eruit en het lichtbruine meubilair behoort ook tot het verleden. In plaats daarvan is het vooral veel wit, met mintgroene stoelen voor raad en college.

Dubbele rijen

Op dit moment zitten de raadsleden nog in twee halve cirkels tegenover elkaar en is de ruimte voor publiek en pers nogal krap. In de nieuwe, compactere opstelling zitten de raadsleden aan beide kanten op twee rijen, waarbij de achterste rij uit hogere tafels bestaat. Over hoe de plekken over de fracties worden verdeeld, is nog niet nagedacht, laat een woordvoerster weten.

Er is bewust voor gekozen om de bestaande raadszaal te blijven gebruiken, ondanks de beperkte ruimte. De zaal voelt als een ‘eenheid’, meer dan de publiekshal. Bij raadsvergaderingen in de publiekshal zouden slechts twintig extra plekken ontstaan, terwijl de kosten aanzienlijk hoger zouden zijn.

Afscheiding

De publiekshal krijgt wel een opknapbeurt. In vijf ruime spreekkamers staat niet langer een schot tussen de ambtenaar en de burger, om gelijkwaardiger te kunnen praten. Verder komt er een afscheiding om het geluid van personeelsbijeenkomsten niet te laten doordringen tot het bezoekersgedeelte.

Het grootste deel van de 407.000 euro wordt gedekt door vervangingsinvesteringen. Het is de bedoeling dat het werk in december of januari klaar is.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement