Oud-wethouders Smallingerland moeten getuigen over rol in verbouwdrama De Lawei

Ex-wethouders Marja Krans (ChristenUnie) en Nieske Ketelaar (PvdA) van Smallingerland moeten zich volgende week in het openbaar verantwoorden voor hun doen en laten rond de uit de hand gelopen verbouwing van cultuurtempel De Lawei in Drachten. De enquêtecommissie van Smallingerland roept hen, oud-burgemeester Tjeerd van Bekkum en twee ambtenaren op voor de zogenoemde openbare verhoren.

Vijf vragen over de raadsenquête verbouwdrama schouwburg De Lawei
Lees verder

De twee ambtenaren, Evert Visser en Edgar Kuipers, waren projectleider en controller van het project. Ook schouwburgdirecteur Stef Avezaat van De Lawei is opgeroepen. Hij is - in tegenstelling tot de burgemeester, wethouders en ambtenaren - niet verplicht om voor de commissie te verschijnen. Het is nog onduidelijk of Avezaat ook komt.

De openbare verhoren zijn gepland voor woensdag 25 en donderdag 26 april in het gemeentehuis in Drachten. De verhoren zijn openbaar. Wie op welk tijdstip verschijnt, is later deze week duidelijk.

Rol van gemeente Smallingerland

De vierkoppige enquêtecommissie - bestaande uit raadsleden - doet onderzoek naar de rol van de gemeente Smallingerland tijdens de verbouwing van het theater. De vernieuwbouw in 2013 en 2014 liep volledig uit de hand: schouwburg, gemeente en aannemer Van Norel lagen continu overhoop over de planning, de werkzaamheden, het bestek en de onderlinge communicatie. Uiteindelijk haalde schouwburgdirecteur en bouwheer Stef Avezaat de aannemer uit Epe twee weken voor de oplevering van het werk en moest de gemeente Smallingerland ruim 3,7 miljoen euro bijpassen om de bouw vlot te trekken en De Lawei te steunen in de arbitragezaak tegen Van Norel.

Arbitragezaak verloren

In de zomer van 2017 verloor De Lawei de arbitragezaak. De schouwburg mocht aannemer Van Norel niet van het werk halen, oordeelde de Raad van Arbitrage voor de Bouw. De Lawei bracht acht argumenten naar voren die het wegsturen van Van Norel moesten rechtvaardigen, maar de Raad stelde de schouwburg in alle aangedragen argumenten in het ongelijk. Gevolg: Smallingerland kan fluiten naar die 3,75 miljoen euro. Dat betekent dat de gemeente niet ruim 13 miljoen, maar uiteindelijk meer dan 17 miljoen euro heeft bijgedragen aan het nieuwe theater.

De enquêtecommissie voerde de afgelopen maanden achter gesloten deuren interviews en achtergrondgesprekken

Vorig jaar zomer - na het eindoordeel van de Raad van Arbitrage - besloot de gehele gemeenteraad tot het instellen van de raadsenquête. Vier raadsleden (Sipke Hoekstra van de VVD, Karin van der Velde van het CDA, Yntze de Vries van de ELP en Dinie Mulder van de PvdA) zijn sinds september wekelijks bij elkaar. Eerder zat ook Dennis de Calonne in de commissie, maar hij werd bij de vorige verkiezingen niet herkozen en moest daarom noodgedwongen de commissie verlaten.

Rapport voor de zomer

De enquêtecommissie voerde de afgelopen maanden achter gesloten deuren interviews en achtergrondgesprekken met tientallen mensen. Nadat straks de vijf (of zes, als Avezaat komt) openbare verhoren zijn gehouden, hoopt de commissie nog voor de zomer met de conclusies en aanbevelingen te komen hoe de gemeente een nieuw dergelijk drama in de toekomst kan voorkomen.

'Politiek-bestuurlijke verantwoordelijkheid'

Nieske Ketelaar was cultuurwethouder tot de verkiezingen van 2014. Zij bleef wethouder, maar schoof de cultuurportefeuille door naar Marja Krans, wethouder namens de ChristenUnie. Zij stapte in de zomer van 2017 op na het vernietigende oordeel van de Raad van Arbitrage. Zij nam haar ,,politiek-bestuurlijke verantwoordelijkheid’’. Ketelaar vertrok in het najaar van 2016 als wethouder. Tjeerd van Bekkum verliet Smallingerland vorig jaar om directeur te worden van Leeuwarden-Fryslân 2018.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement