Oud-raadslid Leeuwarden treedt af als wethouder in Almere

De in Harlingen geboren Tjeerd Herrema is donderdagavond afgetreden als wethouder in Almere. Hij raakte in opspraak omdat hij een journalist lastig zou hebben gevallen.

Herrema, die eind jaren tachtig in de Leeuwarder gemeenteraad zat en werkte als beleidsmedewerker bij de provincie, zou via Facebook Messenger verschillende vervelende berichten gestuurd hebben naar een journalist van lokale krant Almere Deze Week. Ook belde hij de journalist vanaf het toilet terwijl hij een grote boodschap deed. De krant diende een klacht in bij de burgemeester.

Volgens Herrema had hij de berichten per ongeluk verstuurd. Toch stapte hij donderdag op omdat hij geen vertrouwen meer voelde.

Voordat hij voor de PvdA wethouder werd in Almere vervulde hij dezelfde positie in Amsterdam. Daar moest hij opstappen vanwege grote kostenoverschrijdingen bij de aanleg van de Noord/Zuid-lijn. Vanwege die hoge kosten legde de PVV in Almere hem het vuur aan de schenen. Zij vreesden dat Herrema ook de kosten van Floriade2022 niet in de hand zou kunnen houden.

Herrema was in 2011 ook in de race om wethouder te worden in Leeuwarden nadat Marco Florijn vertrok naar Rotterdam. De voorkeur ging toen echter uit naar Andries Ekhart.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement