Nicolette van Berkel in april 2013 toen ze een van haar vele interviews gaf. FOTO ANNE ZORGDRAGER

Oud-directeur Rijkswaterstaat: 'Werkcultuur op Brandaris taai en onveilig'

Nicolette van Berkel in april 2013 toen ze een van haar vele interviews gaf. FOTO ANNE ZORGDRAGER

Toenmalig directeur Water en Scheepvaart van Rijkswaterstaat Pieter Janssen tekende mei vorig jaar op dat de ,,werkcultuur op de Brandaris taai en onveilig is’’.

Dit deed hij in een verslag dat hij zelf maakte van een gesprek dat hij op 30 mei had met de gepeste vuurtorenwachter Nicolette van Berkel, Matthieu van Berkel, Van Berkels adviseur Frits Wester en Helène Kleijne van Rijkswaterstaat. Het verslag is in het bezit gekomen van deze krant.

Gemanipuleerd

‘Pieter begrijpt dat de werkcultuur op de Brandaris taai en onveilig is. Dit wordt ook in het rapport van de onderzoekscommissie gesteld’, zo valt er te lezen in de notulen die hij zelf op 1 juni opstelde. ‘Hij geeft ook, net als het onderzoeksrapport, aan dat het management niet tijdig heeft ingegrepen in de situatie’.

'Het management heeft niet tijdig ingegrepen in de situatie'

Woordvoerder Jaap Folkerts van Rijkswaterstaat zegt niets te mogen zeggen over het gespreksverslag. ,,Daar zit geheimhouding op en ik mag het van de huidig directeur Nancy Scheijven ook niet inzien. Het is mij wel voorgelezen. Er staat niet in het verslag dat de werkcultuur onveilig is.” De overige passages kloppen wel. Folkerts spreekt de vrees uit dat de Leeuwarder Courant een gemanipuleerde versie van het gespreksverslag heeft gekregen.

Terugkeren

Van Berkel wil niet reageren op het stuk. ,,Ik wil mijn baan terug en ik ben er niet op uit de organisatie te schaden. Wel kan ik zeggen dat er vaker tegen me is gezegd dat er inderdaad niet op tijd is ingegrepen en dat me beloofd is dat ik op een veilige manier kon terugkeren naar mijn werkplek.”

Na de golf van publicaties over haar situatie twee weken geleden ontving ze van haar werkgever een dienstopdracht om op kantoor in Leeuwarden te komen werken. ,,Maar feit is dat ik niet ziek ben en dat de bedrijfsarts mij 100 procent beter heeft gemeld voor mijn werk op de vuurtoren. Hij zei dat elke dag dat ik niet op de Brandaris werk, dit ziekmakend is. Dat heeft hij ook gemeld aan Rijkswaterstaat.’’

Onafhankelijk onderzoek

De publieke aandacht zorgde voor veel steun aan het adres van Van Berkel, maar ze kreeg ook negatieve reacties, waarvan een aantal vanaf anonieme twitteraccounts. ,,Op een persoon heb ik de politie afgestuurd, omdat hij via sociale media laster over me verspreidde.’’

Inmiddels trok haar zaak de aandacht van advocaat Sébas Diekstra. Hoewel Caroline van Gent haar arbeidsrechtelijke advocaat blijft, behartigt hij haar kwestie waar hij kan. Hij vergt Rijkswaterstaat erop dat er een onafhankelijk onderzoek komt naar de situatie van Van Berkel.

Volgens Folkerts is net een onafhankelijk onderzoek gaande. ,,Drie deskundigen die nu niet bij Rijkswaterstaat werken, vormen die commissie.” Hij verwacht dat de commissie komend voorjaar klaar is.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct