Organisatie European Sports For All Games wil meer aandacht van Unesco voor immateriële waarde van cultuursport

Deelnemers en organisatoren van de European Sports For All Games willen dat Unesco meer aandacht heeft voor de immateriële waarde van cultuursporten zoals Sloveens pandolo, Italiaans kaasrollen en Fins Pesäpallo.

Bij de afsluiting van de European Sports For All Games, dinsdagavond in Heerenveen, werd een gezamenlijke verklaring ondertekend met daarin de oproep aan de werelderfgoedorganisatie.

Cultuur van vandaag

Het initiatief voor het statement komt van Kenniscentrum Sport en TAFISA. Dr. Marian ter Haar van Kenniscentrum Sport: ,,Immaterieel erfgoed is de brug tussen heden, verleden en toekomst. Het is de cultuur van vandaag, met een gevoel van verbondenheid met eerdere generaties en tegelijkertijd met de toekomst die voor ons ligt.''

Met meer aandacht voor de immateriële waarde van sport hopen de ondertekenaars dat deze minder snel verloren gaat,

 ,,Het helpt dat al deze landen en organisaties dit gezamenlijk gaan oppakken'’, zegt Albert van der Zeijden van Kenniscentrum voor Immaterieel Erfgoed (KIEN). ,,Het maakt dat er een grotere kans van slagen is dan wanneer een enkele sport uit een enkel land de immateriële waarden van sport probeert kenbaar te maken.’'

Volgende stappen

De verklaring werd ondertekend door Sport Fryslân, TAFISA, NOC NSF, provincie Fryslân, gemeente Heerenveen, Kennisentrum Sport en alle deelnemende landen. De organisaties zullen samen met Kenniscentrum Sport en NOC NSF de volgende stappen zetten.

De LC nam afgelopen week een kijkje bij onder meer het Sloveense pandolo, Italiaans kaasrollen, Pesäpallo uit Finland en spraken we Polynesische kanoërs. En was ook aanwezig bij de eerste dag in Grou.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement