Opvang bij nood dag en nacht open om kinderen zorgpersoneel op te vangen

Kinderopvang. FOTO ANP

In geval van nood is er ook ’s nachts opvang voor kinderen van ouders in ‘vitale beroepen’. Dat zeggen organisaties voor kinderopvang.

Het gaat daarbij vooral om opvang van kinderen van mensen die in de zorg werken. ,,Als maatschappij hebben wij de taak ervoor te zorgen dat deze mensen hun werk kunnen doen. Anderen moeten dat mogelijk maken. Die verantwoordelijkheid voelen wij zeker’’, zegt directeur Robert Sänger van Sinne Kinderopvang in Leeuwarden.

,,Laten we hopen dat het niet nodig is, want dan zou het slecht gaan met de verspreiding van corona in Nederland’’, reageert directeur Vanessa Weewer van Kinderwoud in Heerenveen. ,,Maar als ziekenhuizen moeten opschalen en mensen vaker inroosteren, dan gaan wij 24-uurs opvang regelen.’’

Rustige dag

Op de kinderopvanglocaties was het maandag bijzonder rustig. Alle reguliere opvang was geschrapt en alleen kinderen van ouders in de zogeheten vitale beroepen mochten komen. ,,Dat waren er maar een handjevol’’, zegt Weever, die normaal circa 5000 kinderen opvangt.

Sänger schat dat bij Sinne (ook 5000 kinderen) niet meer dan 5 procent van het aantal kinderen kwam opdagen. ,,We gingen zelf uit van 20 tot 25 procent. Misschien verandert dat vandaag, omdat mensen eerst zelf voor opvang hebben gezorgd.’’ SKF (8000 kinderen) en Tiko Kinderopvang (1600) bevestigen het beeld.

Noodopvang op centrale plek

Gemeenten, scholen en kinderopvang moeten met ingang van woensdag op centrale plekken noodopvang geregeld hebben voor de kinderen die nog mogen komen. Het Antonius Ziekenhuis in Sneek en De Tjongerschans in Heerenveen willen in geen geval opvang in het ziekenhuis, aldus Weewer. Dit om het risico op besmetting zo klein mogelijk te houden.

Om dezelfde reden vindt directeur Janneke Plantinga van kinderopvang Vandaag in Folgeren (650 kinderen) het geen goed idee om de opvang te clusteren. ,,We hebben wel te maken met corona. Ik zeg: hou het lekker kleinschalig. En laat kinderen in deze rare tijd op hun vertrouwde plek.’’