Oppositie niet blij met informateur ‘Burgum’

Informateur Gjalt Benedictus kreeg er donderdagavond flink van langs van de beoogde oppositie. Die spraken van achterkamertjes- en ‘oude politiek’.

Vooral GrienLinks en de VVD in Tytsjerksteradiel toonden zich ontstemd over de handelswijze van Benedictus. Die voerde eerst met alle partijen gesprekken, en daarna een tweede gespreksronde met CDA en FNP. Zonder de andere partijen in te lichten over zijn voorsorteren op die rompcoalitie. ,,Wij waren verrast en overrompeld toen we deze week al het verslag kregen’’, zei GrienLinks-voorvrouw Brigitta Scheepsma. ,,Wij dachten dat we er nog niet waren.’’

Scheepsma kreeg bijval van haar VVD-collega Dineke Wagenaar. ,,Het is niet transparant dat er al verder is gesproken met CDA en FNP. Wij dachten dat we vanavond meerdere opties zouden bespreken. De kiezer wil nieuw elan, maar Tytsjerksteradiel hoeft geen enkel nieuw elan te verwachten. Het wordt hetzelfde behouden, gezapige liedje de komende jaren. Deze schijnheilige vertoning is zonde voor onze gemeente.’’

VVD en GrienLinks benadrukken dat ze vooral de gang van zaken betreuren, en niet de uitkomst. Benedictus adviseert een coalitie van CDA, FNP en de ChristenUnie.

Ook de PvdA plaatste kanttekeningen. De sociaaldemocraten vormden de afgelopen vier jaar samen met CDA en FNP een coalitie en dreigen nu voor het eerst in 72 jaar buiten het gemeentebestuur in Burgum te vallen. ,,De beoogde nieuwe coalitiepartijen hebben alle drie verlies geleden. Dit is een smalle basis. Er hadden grotere winnaars aan kunnen schuiven’’, stelde Sipke van der Meulen.

Benedictus ontkent aantijgingen van achterkamertjespolitiek. Wel geeft hij toe dat hij de andere partijen actiever had kunnen informeren.

Volgens de oppositiepartijen heeft hun vertrouwen in de nieuwe coalitie nu al een knauw gekregen. Ze willen voorlopig niet meewerken aan het opstellen van een actieplan voor de nieuwe gemeenteraad, en willen meer informatie krijgen over het proces.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement