Opnieuw flinke stijging nieuwe coronapatiënten: Friesland telt laagste aantal besmettingen van Nederland

teeds meer mensen laten zich testen, zoals hier in Breda. FOTO BEELD WERKT

De hernieuwde opmars van corona in Nederland zet door. De afgelopen week kwamen er 1329 besmettingen bij, maar in Friesland zijn er opnieuw amper nieuwe mensen positief getest. Dat meldt het RIVM in haar wekelijke update.

In Nederland wordt er dus voor de vierde week op rij een (forse) stijging gemeten in het aantal nieuwe besmettingen.

Friesland telde de afgelopen twee weken het laagste aantal besmettingen van Nederland: er werden tussen 14 juli en 28 juli tien Friezen positief getest op het coronavirus. Drie van hen komen uit de gemeente De Fryske Marren, drie anderen uit de gemeente Leeuwarden. De gemeenten Ooststellingwerf, Achtkarspelen, Noardeast-Fryslân en Opsterland telden allemaal één besmetting.

Landelijke cijfers

Vorige week waren er landelijk 987 nieuwe besmettingen en dat was al bijna een verdubbeling vergeleken met de week dáárvoor. Nu zijn er dus 1329 besmettingen bij gekomen.

Er zijn in de afgelopen week 23 patiënten gemeld die voor COVID-19 in het ziekenhuis zijn opgenomen (geweest). Dat zijn er 4 meer dan vorige week. Er zijn 9 laboratorium-bevestigde COVID-19 patiënten als overleden gemeld, 2 meer dan in de week er voor.

Hoewel de huidige cijfers zorgen baren, zijn de weekcijfers nog steeds erg bescheiden vergeleken met het hoogtepunt van epidemie in Nederland, eind maart. Op 31 maart bijvoorbeeld, werden toen in één dag 722 ziekenhuisopnames en 175 doden gemeld. Dat het echter snel kan gaan, is duidelijk: slechts ruim een maand voor die 31 maart werd de eerste coronapatiënt in Nederland gemeld.