Opnieuw excellent: Mienskip in Buitenpost en Sint Michaëlschool in Harlingen

BUITENPOST Blijdschap in Buitenpost en Harlingen vanmorgen: de basisscholen De Mienskip en de Sint Michaëlschool mogen zich opnieuw ‘excellent’ noemen.

De toekenning van de onderscheiding gebeurt door de Inspectie voor het Onderwijs. Scholen komen in aanmerking als ze minstens de beoordeling ‘goed’ hebben en daarnaast uitblinken met een specifiek profiel.

In totaal kregen vandaag 79 scholen het predicaat excellent. Daarmee telt De onderscheiding geldt voor drie jaar. Naast de openbare basisschool De Mienskip in Buitenpost en de rooms-katholieke basisschool Sint Michaël in Harlingen telt Friesland nog één andere excellente school: christelijke basisschool De Opdracht in Ureterp kreeg de onderscheiding in 2017 en mag zich tot en met dit jaar excellent noemen.

De twee scholen die nu de onderscheiding kregen uitgereikt zijn beide ook al eerder uitgeroepen tot Excellente School. De Mienskip mag zich sinds 2013 excellent noemen.

Friese basisscholen doen mondjesmaat mee aan de verkiezing. Scholen voor voortgezet onderwijs in Friesland boycotten het initiatief. Hoewel het voor individuele scholen een stimulans kan zijn, maakt het totale voortgezet onderwijs in Friesland een andere afweging.

‘Flinke opgave’

,,Samen met de koepel voor openbare scholen (Pompeblêd) zijn wij verantwoordelijk voor een goede onderwijsinfrastructuur in Friesland’’, aldus voorzitter Joost Visser van Fricolore, de provinciale koepel van christelijke scholen in het voortgezet onderwijs ,,In deze tijd van krimp is dat een flinke opgave. Zo’n predicaat excellent kan leiden tot onderlinge concurrentie van scholen. En dat vinden wij ongewenst.’’

Vanaf vandaag zijn 191 scholen of schoolsoorten excellent zijn: 64 scholen in het primair onderwijs, 110 schoolsoorten in het voortgezet onderwijs en 17 scholen in het speciaal onderwijs.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement