Opnieuw corona-uitbraak in gevangenis Veenhuizen: 54 gevangenen in quarantaine. Drie lockdowns in korte tijd

De 54 gedetineerden zijn in contact geweest met een besmette sportinstructeur en zitten sinds gisteren in quarantaine. ANP

Voor de derde keer in drie maanden is gevangenis Esserheem in Veenhuizen doelwit van een corona-uitbraak.

De 54 gedetineerden zijn in contact geweest met een besmette sportinstructeur en zitten sinds gisteren in quarantaine. Zij worden morgen getest en mogen niet luchten en douchen. De testuitslagen worden woensdag of donderdag verwacht. Aan de hand daarvan neemt de gevangenis vervolgstappen.

De besmette gevangenen en medewerkers kwamen aan het licht na een bron- en contactonderzoek.

Volgens plaatsvervangend vestigingsdirecteur Jan Roelof van der Spoel zit ook een aantal medewerkers in thuisquarantaine.

‘Vervelende, maar ook noodzakelijke maatregel’

,,Een grote groep gedetineerden in hun cel houden is een hele vervelende, maar ook noodzakelijke maatregel”, zegt Van der Spoel. ,,Om de kans op eventuele verdere besmettingen zo klein mogelijk te houden, is ervoor gekozen om alle gedetineerden die in contact zijn geweest met de betrokken collega in quarantaine te plaatsen in hun eigen cel. Hiermee wordt voorkomen dat ze in contact komen met andere gedetineerden.”

‘We willen geen enkel risico lopen’

Volgens Van der Spoel had Esserheem vorige week ook te maken met besmettingen. ,,Verschillende gedetineerden werden getest en toen bleek dat er geen verdere besmettingen waren, konden we snel het dagprogramma voor iedereen weer hervatten. Laten we hopen dat dit nu ook weer het geval is. Maar tot die tijd kunnen en willen we geen enkel risico lopen.”

Drie lockdowns in korte tijd

Vorige week dinsdag eindigde de tweede lockdown in Esserheem, nadat ongeveer tweehonderd gevangenen in quarantaine moesten nadat vier gevangenen en drie medewerkers besmet waren geraakt. Twee maanden geleden vond de eerste lockdown plaats in de gevangenis aan de Meidoornlaan.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Coronavirus