Opnieuw boerenprotest in Friesland: tientallen trekkers op snelwegen, distributiecentrum geblokkeerd

FOTO JARING RISPENS

Er zijn zaterdagavond in Friesland opnieuw boeren op pad gegaan om te protesteren. Even voor tien uur stonden bij Thialf in Heerenveen tientallen tractoren en auto's opgesteld, die later in colonne op weg gingen met een onbekende bestemming.

Even later reed de meute over de A32 bij knooppunt Heerenveen. Gelijktijdig reed vanuit Groningen over de A7 een groeiende stoet trekkers richting Friesland. Het overige verkeer ondervindt daar hinder met filevorming tot gevolg. De politie rijdt op sommige plekken tussen de voertuigen maar grijpt vooralsnog niet in.

Er staan ook trekkers bij het distributiecentrum van Lidl en zuivelfabriek A-ware in Heerenveen. Bij eerstgenoemde wordt de ingang geblokkeerd. Wat de boeren precies van plan zijn verder is onduidelijk. Een aantal rijdt ook op de binnenwegen bij Beetsterzwaag. Getuigen melden dat de Mobiele Eenheid hier ook ter plaatse is.

loading  

In verschillende social-mediagroepen werden eerder op de dag plannen gesmeed om te protesteren. Boeren die meedoen aan de actie werd opgeroepen slaapspullen mee te nemen. De actie is 'niet een voor een uur, maar kan wel meerdere dagen duren', werd op de sociale mediakanalen aangekondigd. Doel is om 'Noord-Nederland onafhankelijk te maken van de rest van Nederland'.

Een drietal boeren werd zaterdagavond eerder al op de N359 tussen Wommels en Bolsward, ter hoogte van Hichtum door de politie van de weg geleid. Zij reden met hun trekkers op een 100-kilometerweg waar geen landbouwverkeer is toegestaan. De drie waren onderweg naar de verzamelplaats in Bolsward. Ze kregen van de agenten een waarschuwing voor het rijden op de N359.

In Joure parkeerden daarnaast enkele trekkers bij de carpoolplaats. Daar is de politie ook in gesprek gegaan met de boeren, waarna ze (voorlopig) vertrokken.

loading