Oplichter voormalig Omrop Fryslân-coryfee Kroeze krijgt 1,5 jaar cel

De 52-jarige Hoogevener die, zonder te betalen, bêd en brochje genoot bij voormalig Omrop Fryslân-coryfee Dieuwke Kroese, mag van de rechtbank anderhalf jaar de cel in.

,,Hij lijkt oplichting tot een levenswijze te hebben gemaakt’’, concludeert de rechtbank. Het vonnis - 24 maanden waarvan 6 voorwaardelijk - was fors hoger dan de 383 dagen (180 voorwaardelijk) die het Openbaar Ministerie twee weken geleden eiste.

In de bed and Breakfast van Kroese en haar partner in Snakkerburen verbleef de geboren Groninger van 25 januari tot en met 15 februari. Kort daarna kreeg hij een jaar celstraf voor het oplichten van verschillende personen in 2011 en 2012.

In september vorig jaar bood hij Oosterwoldigers via internet navigatieapparatuur aan voor een paar honderd euro, terwijl hij die niet leverde. In januari bezocht hij meer B&B-gelegenheden: in Harderwijk en Elburg. Ook tankte hij zonder te betalen bij het Shell-benzinestation in Camminghaburen.

In maart werd een nierpatiënt uit Leerdam bewogen tot afgifte van 1275 euro. De verdachte deed zich voor als arts van het Anthony van Leeuwenhoekziekenhuis en zou tegen betaling een collega willen regelen voor de second opinion. In april was de beurt aan hotel Wesseling in Dwingeloo waar hij van 12 tot 18 april verbleef.

Bij herhaling heeft hij volgens de rechtbank het vertrouwen van, soms kwetsbare mensen, misbruikt. Zijn laatste veroordeling op 16 februari weerhield hem daar niet van. De rechtbank acht de man verminderd toerekeningsvatbaar vanwege onder meer een antisociale persoonlijkheidsstoornis.

De mildere eis doet volgens de rechtbank onvoldoende recht aan de ernst van de gepleegde feiten en het leed van de slachtoffers. De verdachte moet de benadeelde partijen in totaal een kleine 3000 euro schadevergoeding betalen. Ook heeft de rechtbank een ontnemingsvordering van het Openbaar Ministerie ter hoogte van ruim 13.000 euro toegewezen.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement