Oplappen brug Joure valt veel duurder uit

De opknapbeurt van de brug bij de Jouster wijk Wyldehoarne valt veel duurder uit dan verwacht. De Fryske Marren gaat zich beraden op vervolgstappen.

Hoe hoog het bedrag is, wil de gemeente niet zeggen. Maar de kosten zijn dusdanig hoger dat het nemen van een nieuw besluit noodzakelijk is.

Voor renovatie zette De Fryske Marren 240.000 euro apart, maar hiervoor willen bedrijven het werk niet uitvoeren. Belangrijke oorzaak daarvan is de aangetrokken markt. De prijzen zijn in korte tijd gestegen, zo staat vermeld in de najaarsrapportage van de gemeente.

Vier jaar geleden wilde De Fryske Marren de ,,iconische’’ oeververbinding tussen de wijken Wyldehoarne en Skipsleat slopen. Ervoor moest een onderhoudsarm, composieten exemplaar in de plaats komen. Voor het verwijderen én nieuwbouwen van een vaste brug trok Joure 400.000 euro uit.

Maar toen vond De Fryske Marren de buurt op zijn weg. Namens de wijk kwam Hieke Postma naar gemeentehuis Herema State om ruim 260 handtekeningen van buurtbewoners te overhandigen.

Zij gaven hiermee aan te hechten aan het ,,architectonisch hoogstandje’’, zoals de brug in 2008 door het toenmalige Skarsterlân werd gepresenteerd. En wilden niet afgescheept worden met een goedkope ,,brug van de Action.’’

Burgemeester en wethouders praten binnenkort over de toekomst van de oeververbinding. Zij zullen bekijken waar ze eventueel het extra benodigde geld vandaan kunnen halen. Kosten verhalen op de bouwer zit er niet in. Die is failliet.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement