Opknapbeurt groene watertoren Schiermonnikoog uitgesteld tot voorjaar

Het schoonmaken van de groen uitgeslagen Zuidertoren op Schiermonnikoog, dat eigenlijk afgelopen zomer zou beginnen, staat gepland voor 1 maart.

Stichting Behoud Zuidertoren kocht de toren eind juni en wilde vlug met de renovatie beginnen, maar het duurde te lang om alle betrokken partijen, zoals KPN, Loodswezen en gemeente om de tafel te krijgen, zegt Thom Verheul.

De initiatiefnemers vinden het onverstandig om in het najaar met de werkzaamheden te beginnen, omdat de steigers beschadigd kunnen raken tijdens stormen. Daarom is besloten op 1 maart te beginnen. Naar verwachting neemt de operatie zes weken in beslag.

Teruggeven witte kleur

Belangrijkste onderdeel van de renovatie is het teruggeven van de witte kleur aan de toren. Na jaren van verwaarlozing is de muur groen uitgeslagen. Ook verdwijnt de grote schotel aan de voorkant. Nog deze zomer ondergaan de struiken en bomen op het terrein een snoeibeurt. Ook bomen en struiken aan de Torenstreek worden ingekort om de zichtlijn te herstellen.

Groene watertoren weer wit na aankoop door eilander stichting
Lees verder

Na de schilderbeurt komt er een schelpenpad naar de toren. Er worden twee banken, een informatiebord en een nieuwe toegangsdeur geplaatst. Alle installaties uit de benedenruimte gaan eruit, waardoor ruimte ontstaat voor kleine exposities. Later wordt de watertank verwijderd en komt er een nieuwe trap in volgens het oorspronkelijk ontwerp van voor 1950.

Verwonderingspad

Noordelijk van de zendmast komt een 'verwonderingspad' met beelden. Twee Nederlandse musea staan daarvoor sculpturen in bruikleen af. ,,De namen mag ik nog niet noemen, maar het zijn bekende musea uit Zwolle en Bergen aan Zee'', zegt Verheul.

Het huidige prikkeldraad wordt vervangen door een laag hek van eikenhouten staken. Bij de ingang komt een toegangspoortje, waar mensen contactloos een entreebedrag kunnen pinnen. Volgens Verheul 2,50 tot 3 euro. De opbrengsten zijn voor het onderhoud van de toren.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement