Operatie luchtsteun dankt bezoekers Luchtmachtdagen

Operatie luchtsteun, de organisatie van de Luchtmachtdagen, bedankt het publiek op Facebook.

"Wat een spektakel was het! Iedereen die heeft meegeholpen: bedankt. Hetzelfde geldt voor alle bezoekers en de kijkers thuis… jullie hebben er twee fantastische dagen van gemaakt! Tige tank en oant sjen!

In een video is onder meer luitenant-generaal Dennis Luyt, commandant Luchtstrijdkrachten, te zien.

Zaterdag eindigde Operatie luchtsteun met als laatste de demonstratie van de Patrouille de France en het zwaaien van de luchtverkeersleiding naar het publiek.

280.000 bezoekers zagen diverse demonstraties in de lucht en op de grond. Naast deze bezoekers keken op pieken ruim 12.000 kijkers mee met de livestream op internet.

Het bezoekersaantal van 2016 oversteeg 2014. Toen waren er 245.000 belangstellenden.

Wereldprimeur

Onmiskenbare ster van het evenement was de Nederlandse F-35. Op heel Leeuwarden was het toestel te zien: zowel op afbeeldingen, als ook in de vorm van een model op ware grootte. Wie even een blik in deze mock-up wilde werpen, kon achteraan aansluiten in een meters lange rij.

Nog meer bijzonder was de deelname in de vliegshow, volledig geïntegreerd in de toch al spectaculaire Air Power Demonstration met Apache's, Chinooks, F-16's, een Hercules en een KDC-10. Een wereldprimeur.

Vliegshow

Het publiek keek tijdens de vliegshow verder naar beroemde demonstratieteams als Frecce Tricolori, Turkish Stars en op vrijdag the Red Arrows, 's zaterdags afgelost door Patrouille de France.

Solodemonstraties waren er onder meer van het Nederlandse Apache Solo Display Team, een Belgische F-16, een Slowaakse MiG-29, een Spaanse Eurofighter, een Tsjechische Saab Gripen en nog een Hind-gevechtshelikopter uit dat land.

Op zaterdag had de organisatie voor de bezoekers nog twee verrassingen in petto met het overvliegen van een KLM Airbus A330 en MD-11 van Martinair Cargo.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement