Op zoek naar de erfgenamen van oer-oerpakes foetstoofke

De Sint Maartenskerk in Hallum heeft de voetstoven van de dorpsbewoners jarenlang bewaard. Nu wordt geprobeerd 25 houten stoofjes bij de oorspronkelijke families terug te brengen.

Kerkrentmeester Jochum Admiraal plaatste in december een eerste oproep in het kerkblad, na het opruimen van de berging. Inmiddels is de helft van de voetstoven terug bij de betreffende families.

Vrijdag kwam Tjerk Hylkema naar de kerk om het houten voetenbankje van ,,myn heit syn pake'' op te halen.

Stoofke

T.B. Hylkema, is er op de blauwgeverfde voetstoof te lezen. ,,Dat wie Tjerk Botes Hylkema, myn oer-oerpake. Hy is yn 1948 stoarn, mar hy is wol hiel âld wurden, 91 jier.” De bovenkant, waarop de kerkgangers hun voeten neerzetten, is versleten, verder ziet het ‘stoofke' er nog puntgaaf uit.

Op Hylkema's voetstoof staat het jaartal 1894, in dat jaar is het voetenbankje vermoedelijk in gebruik genomen. ,,Wat it jiertal krekt betsjut wit ik ek net, ik bin gjin histoarikus”, vertelt de rentmeester van de gereformeerde dorpskerk.

De Sint Maartenskerk in Hallum heeft de voetstoven van de dorpsbewoners jarenlang bewaard. Nu wordt geprobeerd 25 houten stoofjes bij de oorspronkelijke families terug te brengen. FOTO CATRINUS VAN DER VEEN
De Sint Maartenskerk in Hallum heeft de voetstoven van de dorpsbewoners jarenlang bewaard. Nu wordt geprobeerd 25 houten stoofjes bij de oorspronkelijke families terug te brengen. FOTO CATRINUS VAN DER VEEN

Ouder

Sommige voetstoven zijn nog veel ouder. Een met de naam Van Dijk erop komt uit 1838, zoals Admiraal laat zien. ,,Der binne ek wol mei prachtige fersierde letters, of allinnich maar inisjalen.”

Hylkema is op ‘zijn' stoof gewezen door zijn zus. ,,Se fûn dat ik him hawwe moat, ik bin nei him ferneamd, krekt as myn heit.” Hij woont ook nog steeds in de familieboerderij, die ook ooit van zijn oer-oerpake was.

Geschiedenis

Tegenwoordig komt Hylkema niet meer in de dorpskerk, ,,allinnich foar begraffenissen en sa. Myn heit syn útfeart wie hjir ek.”

Nu is hij de laatste Hylkema die de naam op de voetstoof voortdraagt. Hij is vrijgezel en heeft geen kinderen. ,,Ik kin it stoofke wol oerjaan oan myn omkesizzer, de soan fan myn sus, mar dy hjit gjin Hylkema.''

Andere dorpelingen hebben ook belangstelling om een stukje dorpse geschiedenis in huis te halen. Admiraal heeft daar geen problemen mee. ,,Oer in pear wike tink ik dat ik de lêsten útdiele kin, ek oan minsken dy't gjin famylje binne.”

Wat Hylkema precies met zijn voetstoof gaat doen weet hij nog niet. ,,Mar ik fyn der wol in moai plakje foar.”

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement