Op eieren lopen

IJsselmeerdijk bij Molkwar

Moeten stugge wandelaars extra eten? Eieren bijvoorbeeld, nu eiwit zo in beeld is? Hoeft niet echt, tipt diëtiste Linda Swart op doejemee.nl.

Eerst een update: voor deze virtuele elfstedenwandeltocht hebben zich inmiddels dik 1200 mensen geregistreerd. Van hen hebben inmiddels 157 de complete afstand (283 kilometer) afgelegd. De meesten lopen daarna gewoon verder, de teller op de app Endomondo loop dan ook door, anderen zijn klaar en melden zich af. Alles opgeteld is er 147.639 kilometer gelopen – dat is net niet halverwege de maan.

Maar het gaat niet om afstanden en finishen, het gaat om wandelen. En wandelen – gaat dat beter als je een ei eet? Sportdiëtiste Linda Swart, die vragen beantwoordt op de website doejemee.nl, gaat daar op die website op in, omdat er nu zoveel te doen is over eiwitten dat boeren ervoor met de trekker de weg op gaan.

Op eieren lopen hoeft niet

Wie een ei eet, lezen we, en dus eiwit binnenkrijgt, voorkomt de afbraak van spiermassa en zorgt ervoor dat de spieren zich na een training herstellen. Maar het is weer niet zo dat hoe meer eieren je eet, hoe meer spieren je krijgt.

In een ei, rekent ze voor, zit 7 gram eiwit. Een volwassene heeft 0,8 gram per dag nodig per kilo lichaamsgewicht. Dus iemand van 70 jilo heeft 56 gram eiwit nodig. Dat zouden dus acht eieren zijn. Maar alleen als je verder niks eet, want wie normaal eet, brood, yoghurt en zo voort, krijgt zat eiwit binnen. Het hoeft dus niet, op eieren lopen.

Op doejemee.nl heeft deelnemer Tsjepke plantenfoto’s gezet. ,,Voordeel van de virtuele elfstedenwandeltocht is dat je kunt wandelen waar je maar wilt’’, schrijft hij. Zelf liep hij door de uiterwaarden bij Wageningen. ,,Er is veel te zien’’, meldt hij. ,,Dat begon al in de stad, waar ik de klimopbremraap zag, die als parasiet op klimop leeft. Ook een boslathyrus die ik in onze omgeving nooit heb gezien.’’

Hij herkent die planten blijkbaar zo, maar voor wie er minder in thuis is, heeft wandelgoeroe Tjisse Brookman een tip: gebruik de (gratis) app Plantsnap – je maakt een foto van de bloem of de bladeren en bingo: de app herkent het.