Op deze stukken Friese snelweg heb je de meeste kans op schade

Op de A7 tussen Joure en Heerenveen hebben vorig jaar 56 aanrijdingen plaatsgevonden. Maar ook op andere Friese snelwegen ging het vaak mis.

Dat blijkt uit gegevens van de stichting Incident Management Nederland (IMN). De stichting registreert jaarlijks het aantal snelwegongevallen tot op wegvakken van vijf kilometer nauwkeurig.

Op de A7 tussen Joure-West en Heerenveen (Oudehaske) wamen de meeste ongevallen voor. Vanuit Oudehaske richting de Jouster rotonde vonden 36 aanrijdingen plaats, vanuit de tegengestelde richting 20. De rotonde was tot oktober in gebruik.

Gehalveerd

Opvallend is dat het aantal aanrijdingen vanuit Sneek richting de Jouster rotonde vorig jaar is gehalveerd ten opzichte van de jaren ervoor. Toen vonden er steevast meer dan 40 aanrijdingen plaats.

Mogelijk hangt dit samen met de veiligheidsmaatregelen die Rijkswaterstaat eind 2016 bij de rotonde invoerde. Zo werden er bij Joure-West ribbels op het asfalt aangebracht en kwamen er reflecterende borden langs de weg om bestuurders alert te maken.

Klaverblad

Ook een beduchte plek is de A32, tussen afslag Heerenveen-Centrum en het klaverblad. Op dit stuk kwamen vorig jaar opgeteld 51 aanrijdingen voor, bijna een verdubbeling vergeleken met een jaar eerder (27). Op de N31/A31 (Zurich-Leeuwarden-Drachten) komen relatief weinig ongevallen voor.

De gevaarlijkste 5km wegvakken in Friesland

Bergingen

IMN, een koepelorganisatie van bergingsbedrijven, is in het leven geroepen om auto’s met pech en schade snel af te voeren. Dit ter voorkoming van onnodige filevorming. De cijfers van IMN zijn gebaseerd op het aantal keren dat de aangesloten bergingsbedrijven in actie moesten komen om voertuigen af te slepen.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement