De hoedendoos van Roosenstein

Op de frons

De hoedendoos van Roosenstein Foto Asing Walthaus

Durk Pietersma weet hoe je een hoed stormvast op je hoofd zet.

Dat heeft hij geleerd van de oude mevrouw Roosenstein, die een hoedenwinkel had in de Beijerstraat in Leeuwarden. Zij was ,,van het oude volk’’, voegde hij toe.

Met een onzichtbare hoed doet hij voor hoe het moet. Je pakt hem met een hand vast, zet hem op je hoofd en schuift hem dan een eindje naar voren, ,,op de frons’’.

,,Op de frons?’’, vraag ik.

Ook dat doet hij voor. Je fronst de wenkbrauwen, schuift de hoed daar overheen en kijkt dan weer ontspannen. Zo zit de hoed een beetje klem. ,,Zo blijven ze goed zitten hoor’’, zegt Pietersma. ,,Zelfs op de Prins Hendrikbrug. En dat is een windgat.’’

Op mijn column van maandag over mijn hoed die in de sloot was gewaaid, kwamen allerlei reacties van behulpzame hoedendragers. Zo weet ik nu dat anderen die in Groningen een Borsalino kochten daar een glas prosecco bij kregen. En dat voormalig antiekhandelaar Beuneker uit Leeuwarden een clip aan zijn hoed had, zodat hij die bij guur weer met een koordje aan zijn jas kon vastmaken.

En Pietersma vertelde me over mevrouw Roosenstein en haar volle winkeltje. Toen ze ermee stopte was hij een van haar laatste klanten. ,,Wacht’’, zei Pietersma. Hij haalde een roodbruine hoedendoos op, met in gouden letters A. B. Roosenstein Leeuwarden Beyerstraat 5, rondom een gouden bolhoedje. Die had hij die laatste keer van haar gekregen.

,,Neem die maar mee’’, zei hij. ,,Dan heeft hij een goed plekje.’’ Ook gaf hij me een Borsalino die hem niet paste. Achteraf is het goed dat mijn hoed in de sloot is gewaaid, anders had ik dat allemaal gemist.

asing.walthaus@lc.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct