Ook zicht op provinciaal geld vervolg Culturele Hoofdstad in 2020

In provinciale staten tekent zich een meerderheid af die voor zowel 2019 als 2020 al geld wil uittrekken voor de follow-up van LF2018.

Het gaat in beide jaren om een bedrag van 2 miljoen euro. Het Provinsjehûs zelf mikt eerst alleen op geld voor 2019.

Vooralsnog is er nauwelijks steun voor een oproep van de culturele sector in Friesland, die vindt dat er minstens 4 miljoen euro per jaar nodig is. 

Over twee weken nemen de staten besluiten over het vervolg van LF2018: de legacy. De staten zijn er nog niet over uit hoe die legacy organisatorisch vorm moet krijgen.

Eens in de twee jaar een 'mini-Culturele Hoofdstad'
Lees verder

VVD en statenlid Sietze Schukking zinspeelden zelfs op doorgaan met de huidige werkorganisatie LF2018, maar dan in afgeslankte vorm.

In een brief aan provinciale staten somt de Friese cultuursector zo’n 150 projecten op die de geest van LF2018 de komende jaren vast kunnen houden.

Het programma voor 2019 en 2020 kost zo’n 20 miljoen euro, waarvan de cultuurinstellingen de helft opbrengen, met eigen inkomsten, gemeentelijke steun, fondsen, sponsoren en het Iepen Mienskipsfonds.

Zonder bijdrage verschrompelt Friesland tot ,,een nationaal en internationaal onbelangrijke culturele speler die zijn eigen bevolking tekort doet’’, waarschuwen ze.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement