Ook in Augustinusga gaat de Culturele Hoofdstad gewoon door

Ook in Augustinusga gaat LF2018 gewoon door. Vrijdagavond is de reopening van Kultureel Haaddoarp Stynsgea.

De hoofdplaats van Achtkarspelen. Dat was dit jaar de informele titel van Augustinusga. Vrijdagavond geeft werkgroep Portraits & Paradise de sleutel symbolisch terug aan de gemeente tijdens de slotavond.

Van der Kooi

Daarmee komt een einde aan een jaar van activiteiten. Van een raadsvergadering in de Augustinitsjerke tot een expositie met schilderijen.

Hoogtepunt was het toneelstuk over kunstschilder Willem Bartel van der Kooi. Die werd 250 jaar geleden in Augustinusga geboren.

Reopening

Helemaal voorbij is het niet. Net als de Culturele Hoofdstad, spreekt het Kulturele Haaddoarp liever van een doorstart. Een reopening.

Hoe die eruit moet zien? Daar is Portraits & Paradise nog niet over uit. Gedacht wordt aan een borstbeeld van Van der Kooi. Die krijgt dan een plaats naast de begraafplaats langs It West. Daar verrijst, als de plannen doorgaan, ook een bescheiden park: het Willem Bartel van der Kooi-park.

Slotavond

Maar goed, eerst de slotavond om half acht. Op het programma staat onder meer een lezing van burgemeester Bearn Bilker van Kollumerland. Die spreekt als Nassaukenner over Van der Kooi en zijn link met de Oranjes.

Verder is er een veiling. Onder de hamer gaan reproducties van, opnieuw, kunstschilder Willem Bartel van der Kooi. De opbrengst gaat naar het Willem Bartel van der Kooi-park.

Na afloop is er een borrel. Daar wordt ongetwijfeld gesproken over de nalatenschap van het Kulturele Haaddoarp.

Legacy

Want de legacy is groot, weet Martin Brandsma van Portraits & Paradise. ,,Zo’n tweehonderd vrijwilligers hebben meegewerkt. Dat is bijna een vierde van Augustinusga. Dat doet wat met het dorp. Het heeft veel energie gekost, maar ook veel opgeleverd. Omliggende dorpen kijken naar ons en denken: hoe hebben jullie het voor elkaar gekregen?’’

En, mooi meegenomen: niemand vergeet nog wie Willem Bartel van der Kooi was.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement