Ook hobbyboeren willen vergoeding voor maatregelen tegen wolf

Het Platform Kleinschalige Schapen- en Geitenhouders heeft een punt, vindt gedeputeerde Johannes Kramer. ,,In dea skiep is in dea skiep.’’

Het platform vindt het niet terecht dat de provincies ‘kleine’ houders van schapen en geiten geen vergoeding willen geven voor preventieve maatregelen, waarmee zij hun dieren kunnen beschermen tegen wolven.

Door de grens bij zeventien ooien te leggen, valt 70 procent van de schapenhouders buiten de boot, schrijft Gijsbert Six van het platform in een brief aan alle provincies. Voor geitenhouders ligt dat volgens hem zelfs op 90 procent.

Op 6 december zitten de provincies weer om tafel over de aanpak van de wolf. Tot die tijd probeert het platform de regels voor vergoeding verruimd te krijgen.

Niet terecht

Drenthe heeft al laten weten dat een onderscheid tussen hobbyboeren en beroepshouders niet terecht is. Ook de Friese gedeputeerde Johannes Kramer zit op die lijn, laat hij desgevraagd weten.

Six wijst erop dat wolven geen onderscheid maken tussen bedrijfsmatig en hobbymatig gehouden dieren.

Belangrijke waarde

Volgens het platform, dat ongeveer vierduizend leden telt, vervullen de hobbyboeren een belangrijke maatschappelijke rol. Ze bevorderen biodiversiteit en houden cultuurhistorisch en genetisch erfgoed in stand.

Ook zijn ze belangrijk met het oog op toerisme.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement