Ook echtgenoot Mata Hari was een Leeuwarder

Rudolph Mac Leod, de latere echtgenoot van Mata Hari (als Marghareta Zelle geboren in Leeuwarden), woonde in zijn jeugd enkele jaren in Leeuwarden. Deze ontdekking deed Jan Faber van het HCL tijdens de voorbereidingen van Open Joodse Huizen in Leeuwarden.

Het Leeuwarder verleden van Mac Leod was tot nu toe onbekend. Faber liep er bij toeval tegenaan toen hij onderzoek deed naar de bewoningsgeschiedenis van Bij de Put 13 (toen nr. 245 in wijk I). Het huis werd tussen 1860 en 1862 verhuurd aan beroepsmilitair kapitein John Brienen Mac Leod. Hij woonde daar met echtgenote Dina Louisa Baronesse Smirts de Landas en hun twee kinderen Rudolph (1856-1928) en Louise Jeanne (1857-?). Ze waren overgekomen uit Bergen op Zoom, waarschijnlijk omdat vader was overgeplaatst naar het 8e Regiment Infanterie.

Het gezin Mac Leod  verhuisde in maart 1862 naar het Zuidvliet Wijk L huisnr. 151, waar ze tot 3 mei 1864 bleven wonen. Vervolgens verhuisden ze naar Assen. Na 1876 is het oorspronkelijke pand aan het Zuidvliet gesloopt en vervangen door twee woningen, gescheiden door een steeg en hernummerd als Zuidvliet 294 en 294a.

Ongelukkig huwelijk

De twee zijn elkaar nooit tegengekomen in Leeuwarden. In 1864 was Zelle nog niet geboren. De twee ontmoetten elkaar pas in 1895. Hun huwelijk hield zeven jaar stand.

Het liefdesvuur tussen beide tortelduifjes was overigens al snel  gedoofd. Mac Leod schreef in 1899 in een brief aan zijn zuster Frieda over zijn huwelijk met Zelle: ,,Als ik maar geld had om ze af te kopen, want daar doet het beest alles voor.... Als ik eerst van het lijk af kon komen, dan was ik een rijk man, maar vat op zich geven, zodat je de wet kunt inroepen, doet ze niet. Ik houd het soms haast niet uit met het beest in huis, maar wat moet je doen om er af te komen? Met of zonder schandaal, dat kan mij niet schelen.''


Bij de Put 13.

Open Joodse Huizen

Bij de Put 13 is a.s. zondagmiddag (deels) opengesteld voor publiek tijdens Open Joodse Huizen.  Meer over de geschiedenis van Bij de Put 13 en Mac Leod in Leeuwarden wordt gepubliceerd in het volgende nummer van het tijdschrift Leovardia.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement