Ook dag vijf van de speurtocht naar Remon Bruinsma levert niets op: 'Dit duorret no al fierstente lang'

Vrienden en uiteindelijk ook duikers zochten dinsdag de hele dag naar de vermiste Remon Bruinsma uit De Westereen. Tevergeefs, vooralsnog.

Om negen uur in de ochtend verzamelen ongeveer veertig man zich bij wokpaleis E10 bij Ryptsjerk. Doel is om de route richting Leeuwarden te volgen en de vermiste Remon Bruisma te zoeken in de Grote en Kleine Wielen. ,,Wie weet is Remon lopend naar huis gegaan!!’’, luidt de oproep op Facebook.

Spoorloos verdwenen

Remon (18) verdween spoorloos nadat hij donderdag een avondje was gaan stappen in Leeuwarden. Zijn telefoon werd gevonden voor de C&A aan de Nieuwestad. Van Remon zelf ontbreekt ieder spoor.

Sinds vrijdag heeft de politie de stad en grachten uitgekamd en camerabeelden geanalyseerd. Maandag vloog er een politiehelikopter over de stad. Het heeft Remon vooralsnog niet teruggebracht.

,,Dit duorret no al fierstente lang’’, motiveert Andrea Elzinga de ‘burgerzoektocht’. De speurtocht van Ryptsjerk richting Leeuwarden wordt uiteindelijk op advies van de politie afgeblazen. Die acht het niet waarschijnlijk dat Remon naar huis in De Westereen is gelopen.

Flyers

En dus verzamelt het bonte zoekgezelschap zich rond half tien voor de C&A aan de Nieuwestad in Leeuwarden. Andrea Elzinga en haar zus Karin delen flyers uit met daarop een foto van hun dorpsgenoot. Ze drukken de speurders op het hart zelf geen mogelijke sporen aan te raken. ,,Belje dan gewoan de plysje.’’

De club deelt zich op in groepjes die vervolgens opstomen richting locaties waar Remon mogelijk nog gezien is; de Harmonie, de Kleine Kerkstraat, het Blokhuisplein.

,,Ik zag de oproep op Facebook’’, vertelt Leeuwarder Jan Doris Kermans met vochtige ogen. ,,Ik heb zelf kinderen. Dit is afschuwelijk.’’ Met drie andere speurneuzen kamt hij de Prinsentuin uit. Een vrouw steekt haar paraplu in de vijver. Je weet maar nooit. Eenmaal in de stad dwalen de ogen naar de grachten. De vrees dat Remon daarin beland is, is groot.

De zoektocht verloopt enigszins ongecoördineerd. Rinse Gjaltema wekt een slapende dakloze en toont hem de flyer, waarop de zwerver verzucht dat hij daarvoor al een paar keer eerder is gewekt.

Doodlopend spoor

Later op de dag zet de politie een stuk walkant af bij De Harmonie. Politiehonden traceerden een spoor dat hier doodliep. Aanvankelijk werd gemeld dat Remons bandana hier was gevonden, maar dat werd later weer ontkend. En een door de familie ingeschakeld vissersbootje met sonarapparatuur bespeurde hier ‘iets’ in het water.

Reden voor de politie om de duikers van het Arrestatieteam in te schakelen. Die gaan twee keer het water in, maar komen er met lege handen weer uit.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement