Ook Utrecht stemt voor: Friesland nu écht als enige provincie tegen homo-motie

Friesland is definitief de enige plek in Nederland waar Provinciale Staten tegen het voorstel hebben gestemd om regenboogprovincie te worden.

Maandag hebben ook Provinciale Staten in Utrecht de regenboogvlag omarmd. Utrecht was de laatste provincie die hier nog over moest stemmen .

Acceptatie

Met het besluit om regenboogprovincie te worden laten provinciale organisaties zien dat ze zich sterk maken voor de veiligheid en acceptatie van lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders.

Drenthe was in de zomer van 2016 de eerste regenboogprovincie. Friesland had de tweede kunnen zijn - De Statenfracties van PvdA, D66 en Groenlinks zetten het voorstel in september dat jaar op de agenda. Maar een meerderheid stemde hier toen tegen.

SGP

Daarna heeft elke andere provincie de motie overgenomen. Voor Utrecht gebeurde dat vorige maand nog in Zeeland, ondanks de aanwezigheid van een grote SGP-fractie. Deze partij stemde in andere provincies stelselmatig tegen.

Friesland telt wel twee regenbooggemeenten: Leeuwarden en Súdwest-Fryslân. Leeuwarden organiseert in 2020 Roze Zaterdag .