Ook Roosegaarde zelf ondertekent petitie voor duisternis Afsluitdijk

Er is een handtekeningenactie gestart tegen de lichtplannen van Daan Roosegaarde op de Afsluitdijk. De kunstenaar heeft de petitie woensdagavond ook zelf ondertekend.

Op afsluitdijkdonker.petities.nl waren woensdagavond al ruim 1800 handtekeningen gezet onder de kop ‘Behoud de duisternis op de Afsluitdijk’.

De initiatiefnemers zijn bang dat Roosegaarde de dijk gaat omvormen tot ‘een lichtmuseum’.

Geen lichte plek

Roosegaarde schrok van de petitie en heeft de initiatiefnemers direct uitgenodigd voor zijn opening, begin september, vertelt hij. Hij benadrukt dat het geenszins zijn bedoeling is om de Afsluitdijk om te toveren tot een lichte plek.

Om aan te tonen dat ook hij voorstander is van de duisternis, heeft hij woensdag zijn handtekening onder de petitie geplaatst.

Duisternis is een oerwaarde, stelt onder anderen Esther Hanko uit Purmerend. ,,De Afsluitdijk is één van de laatste plekken in Nederland waar je de Melkweg nog kunt zien.’’

De opstellers van de actie noemen zich ‘astronomen, natuurliefhebbers en andere nachtminnenden’. Ze vragen Roosegaarde en de minister de duisternis ‘te respecteren’.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement