Ook Noordzeevisserij ongunstig voor Wad

De visserij op de Noordzee heeft een negatief effect op het ecosysteem van de Waddenzee, zo blijkt uit de rapportage van experts.

Aan het Waddenhuisberaad, dat begin dit jaar georganiseerd werd door de in Leeuwarden gehuisveste Waddenacademie en het Programma Rijke Waddenzee, deden 25 experts mee.

Ze hebben op een rij gezet wat de impact is van economische en sociale activiteiten op het ecosysteem van de Waddenzee.

Ook Noordzeevisserij negatief

Dat vissen op garnalen, mosselen en met sleepnetten negatief uitvalt, was een bekend gegeven. Dat ook de Noordzeevisserij in het rijtje voorkomt, is verrassender.

Deze vorm van menselijke activiteiten vindt buiten het Waddengebied zelf plaats. Een deel van de experts veronderstelt dat het vissen op de aangrenzende Noordzee doorwerkt op het voedselweb van de Waddenzee.

Klimaatverandering

Bovenal scoort klimaatverandering hoog in het rijtje van menselijke invloeden.

Drie verschillende effecten worden genoemd: zeespiegelstijging, meer stormen en het stijgen van de watertemperatuur. Die ontwikkelingen samen worden door het beraad als ,,zeer schadelijk’’ beoordeeld.

Havens en toerisme positief

Positief voor welvaart en welzijn in de Waddenregio zijn vooral de havenactiviteiten, het toerisme, de veerverbindingen en het onderhoud van de vaargeulen.

Het toerisme op de eilanden, de veerverbindingen en de bruine vloot hebben volgens de experts een relatief lage impact op de ecologie van de Waddenzee, terwijl ze wel een hoge economische en sociaal-culturele waarde hebben.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement