Ook Friesland krijgt proef met snelle trein naar Randstad

Ook Friesland krijgt een proef met een snelle trein die zonder of met zo weinig mogelijk tussenstops van Leeuwarden naar de Randstad raast.

Gedeputeerde Johannes Kramer en wethouder Friso Douwstra van Leeuwarden hebben dit donderdagochtend afgesproken met NS-topman Roger van Boxtel en noordelijk directeur Joost van der Bijl, zo meldde Kramer na afloop.

Begin vorige maand werd al bekend dat zo’n experiment er komt tussen Groningen en de Randstad. Friesland was nog niet in beeld, terwijl ook deze provincie de reisduur tussen Noorden en het Westen wil bekorten.

Kramer maakte daarom amok. Met succes, blijkt nu, want ook Friesland krijgt nu een proeftrein. Hij is daarom erg tevreden. Wat hem betreft wordt het een rit zonder tussenstops, maar Van der Bijl kan daarover nog geen uitsluitsel geven. Het plan wordt eerst besproken in een zogenoemde regioniale treintafel: een noordelijk overleg waarbij ook gedeputeerden en wethouders uit andere provincies aan tafel zitten. Die vindt in januari plaats.

Het gaat in principe om één rit. Wanneer is nog niet bekend. Door tussenstations over te slaan en over de Hanzelijn (Zwolle-Lelystad) de snelheid op te voeren tot 160 kilometer per uur, moet een kwartier minder reistijd haalbaar zijn.

Mogelijk wijst de proef uit dat het op korte termijn mogelijk wordt om in de spits dagelijks zo’n trein te laten rijden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland