Onweer en plensbuien op komst in Friesland

Het lijkt donderdagavond flink te gaan onweren en regenen in Friesland. Hiermee breken ook de koudste dagen sinds meer dan een maand aan.

Dat het eind deze week gaat regenen, wordt al dagen voorspeld. Inmiddels begint duidelijk te worden dat het ook echt iets voorstelt, met wind en onweer.

Het KNMI voorspelde eerst enkele millimeters op vrijdag, maar tekent nu in de grafieken al ruim 11 millimeter in, voor Leeuwarden. Dit water lijkt vooral in de nacht van donderdag op vrijdag te vallen.

Veel meer

Het zou eventueel nog veel meer kunnen worden, maar dat hangt af van hoe de regenwolken over ons land waaien. Op de site Buienradar beginnen zich onweersgebieden af te tekenen. Die bereiken Friesland donderdag aan het begin van de avond. Na zaterdag wordt weer droogte voorspeld.

(Grafiek: De 'pluim' die het KNMI heeft gepubliceerd toont hoe de temperatuur zich de komende dagen waarschijnlijk ontwikkelt in Leeuwarden. De zwarte lijn laat de verwachting zien. De rode streep is de gemiddelde maximumtemperatuur voor deze tijd van het jaar. De blauwe streep is de gemiddelde minimumtemperatuur. De rode stippellijn is het hoogst gemeten maximum ooit in Leeuwarden, de blauwe stippellijn het laagst gemeten minimum ooit in Leeuwarden.)

Sinds 5 juli is de middagtemperatuur in Leeuwarden nooit meer onder de 19,5 graden gedoken. Volgens het KNMI gaat dit vrijdag en zaterdag voor het eerst weer gebeuren, met respectievelijk 19,1 en 18,5 graden. In een normale zomer is dit niets bijzonders, maar nu zal het voor de meeste mensen even wennen zijn.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement