Ontsnapte tijgers verdoofd en terug in hok

De twee Bengaalse tijgers Radjah en Dehli die zaterdag ontsnapten bij roofdieropvang Felida in Nijeberkoop zijn gevangen en teruggebracht naar hun hok.

Verzorgers ontdekten rond 10.30 uur dat de dieren ontsnapt waren. Zij waarschuwden direct de politie.

Zeven politie-eenheden en een dierenarts kwamen ter plaatse. Een politiehelikopter vloog rond in de omgeving om de tijgers in beeld te brengen voor de agenten op de grond. De helikopter vloog niet boven het complex om de dieren niet onrustig te maken.

Pas rond 14.00 uur lukte het om de tijgers te verdoven zodat ze terug konden worden gebracht naar hun hok. De hele operatie kostte veel tijd omdat het niet makkelijk was om de tijgers te raken met het verdovingsgeweer. Bovendien had het verdovingsmiddel tijd nodig om zijn werk te doen.

Het narcosemiddel kan schadelijk zijn voor de tijgers.

Geen gevaar

Uiteindelijk is er geen gevaar geweest voor de omgeving, vertelde burgemeester Harry Oosterman zaterdagmiddag tijdens een persconferentie in het dorpshuis van Makkinga. De dieren zijn niet buiten de hekken van de opvang gekomen.

Het is nog onbekend hoe de tijgers konden ontsnappen. Mogelijk heeft iemand per ongeluk de deur van het verblijf open laten staan.

De opvang is in 2015 voor het laatst gecontroleerd door de inspectie, zo meldde Oosterman. Daarbij zijn geen gebreken geconstateerd.

Bij Felida worden negen katachtigen opgevangen. Zes daarvan zijn tijgers. Zij komen onder meer uit dierentuinen en circussen.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement