Onstuimig weer in Friesland: tijdelijk code geel van kracht

Onstuimig weer trok zaterdag over de provincie. Het KNMI kondigde in verband daarmee code geel af. Die is niet meer geldig, wel waait het nog fors.

Zaterdag op de namiddag was de wind het hevigst in Friesland. Boven land was windkracht 7, boven het IJsselmeer windkracht 8 mogelijk. De wind is vlagerig en komt uit het Westen. Tijdens buien konden zware windstoten voorkomen tot 90 uur kilometer per uur, en langs de kust lokaal tot 110 kilometer per uur.

Het hele land heeft last van de wind (gehad). In Dordrecht werd even voor half vier een windsnelheid van 126 gemeten, orkaankracht. Daarnaast vielen en vallen er pittige buien met kans op onweer en hagel.

In de loop van zaterdagavond zwakt de wind wat af, verwacht het KNMI. Het blijft desondanks wel stevig waaien waarna zondagavond de kans op zware windstoten en daarmee gepaarde overlast opnieuw toeneemt.

Overlast

De weersomstandigheden zorgden daarnaast voor overlast onderweg. Op de A32 bij Wirdum waaide een houten gebouwtje los van een aanhanger en belandde op de vluchtstrook van de weg. Ook tussen Deinum en Boksum waaide een aanhanger van de weg.

Het treinverkeer tussen Heerenveen en Meppel was ook enige tijd ontregeld. Er lag een omgewaaide boom op het spoor waardoor er minder sprinters reden.

Lees ook: Molen valt op stal in Klooster Lidlum

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement