Burgemeester Wilma Mansveld spreekt de aanwezigen toen. FOTO LC/ARODI BUITENWERF

Onrust in azc Burgum om uitzetting Afghaans gezin

Burgemeester Wilma Mansveld spreekt de aanwezigen toen. FOTO LC/ARODI BUITENWERF

Zo’n zeventig bewoners van het azc in Burgum trokken gisteren naar het gemeentehuis. Ze waren aangeslagen door een uitzetting waarbij een gewonde viel.

Ongewone drukte op een vrijdagochtend voor het gemeentehuis in Burgum. Twee agenten staan op de doorgaande weg om de scanderende menigte veilig over te laten steken. ,,Wij zijn ook mensen’’, klinkt uit de monden. Veel kleine kinderen lopen mee of worden voortgeduwd in wandelwagens. De grootsten vertalen alles voor hun ouders in hun moedertaal.

Uitzetting

Reden voor de mars is de uitzetting van een Afghaans gezin. Zij zijn volgens diverse bewoners in alle vroegte van hun bed gelicht om naar het detentiecentrum in Zeist vervoerd te worden. Dat ging niet vlekkeloos: de vader viel van de trap, nadat hij probeerde te vluchten en volgens diverse ooggetuigen getaserd werd door een medewerker van de Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V). De man moest met de traumahelikopter naar het MCL in Leeuwarden vervoerd worden. Hij ontsnapte gistermiddag uit het ziekenhuis en liep in operatiehemd, met verbonden arm en op blote voeten buiten rond. Na korte tijd werd hij in het centrum van de stad aangetroffen .

Moeder en baby zijn volgens burgemeester Wilma Mansveld van Tytsjerksteradiel opgevangen in het azc in Emmen. Dat vertelt ze ‘s ochtends aan de emotionele menigte die zich verzameld heeft op het plein voor het gemeentehuis.

Aanjagers

Aanjagers van het protest zijn de nog maar vijftienjarige Elena Sandodze en haar even oude vriendin Sogand Rahimi. Elena komt uit Georgië en woont met haar familie in het azc van Burgum. Sogand komt uit Afghanistan.

Vooral zij is bang, omdat dit naar eigen zeggen de derde Afghaanse familie in korte tijd is die in alle vroegte weggehaald wordt. ,,Iedereen heeft het gezien, kinderen waren in paniek. Ik ben zo bang dat ik de volgende ben. Dinsdag hebben we een rechtszaak, misschien gebeurt dit dan ook wel met ons’’, zegt ze.

Uitgeprocedeerd

Het azc in Burgum is een zogenaamde gezinslocatie, waar 450 mensen wonen die allemaal uitgeprocedeerd zijn. Volgens Faiza Ahmed (25), een Somalische bewoonster van het azc, zijn deze uitzettingen wekelijks aan de orde. ,,Wij hebben geen leven in het azc. Eigenlijk wacht iedereen op een uitzetting. Elke doordeweekse dag moeten we stempels halen om te laten zien dat we er nog zijn. We zitten niet in de gevangenis, maar onze omgeving is een gevangenis. Mijn persoonlijke leven en dat van mijn twee zoontjes staat stil. Ik wil werken en een leven opbouwen. Zelfs een hond heeft meer rechten dan een uitgeprocedeerde asielzoeker.’’

Volgens het ministerie van Veiligheid en Justitie, dat de terugkeer van asielzoekers regelt, is het protocol dat mensen van hun bed gelicht worden. ,,Dan is de zekerheid het grootst dat ze er zijn’’, zegt een woordvoerder. Maandag gaat burgemeester Mansveld naar het azc toe om met de bewoners te praten.

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct