Ongeloof in Tweede Kamer om 'omfietsen' Afsluitdijk

Fietsers op de Afsluitdijk

Moeten we omfietsen? Waterfietsen misschien? De drie jaar durende afsluiting van de Afsluitdijk voor fietsers leidde donderdag tot ongeloof en hilariteit in de Tweede Kamer.

Rutger Schonis van D66 wilde er een debat over aanvragen. Hij vindt het onderwerp ernstig genoeg, want de afsluiting van de 30 kilometer lange dijk per 1 april treft dertigduizend fietsers per jaar.

Fietsers zullen ,,dus om moeten fietsen’’, sprak Schonis in de plenaire zaal. ,,Of op een andere manier hun ritje langs de Waddenzee moeten doen.’’

Waterfietsen?

Toen het woord ‘omfietsen’ eenmaal was neergedaald brak er luid gelach uit in de Kamer. ,,Omfietsen wordt wel een probleem, denk ik’’, berekende Cem Laçin (SP). Het woord waterfietsen viel.

SGP’er Roelof Bisschop sprak van ,,een buitengewoon knap doorgezette 1 aprilgrap’’. ,,Misschien kan de staatssecretaris uitleggen hoe ze op het idee gekomen is om die grap op deze manier in te richten. Sluiting voor drie jaar is in ieder geval om te lachen inderdaad, ja.’’

Een debat komt er niet. De CDA-fractie stelde eerder schriftelijke vragen over de afsluiting. De Tweede Kamer wacht eerst de beantwoording van het ministerie af. Maar één ding werd wel duidelijk: het ongeloof in politiek Den Haag over de jarenlange afsluiting van de Afsluitdijk is breed gedragen.

Lees ook: Het fietspad van de Afsluitdijk gaat dicht: hoe moet dat nu met het rondje IJsselmeer?