Onderzoeksraad voor Veiligheid doet onderzoek naar containerramp

De Nederlandse Onderzoeksraad voor Veiligheid gaat onderzoek doen naar de containerramp boven de Wadden.

Dat is donderdagmiddag bekendgemaakt. De Raad richt zich met name op de gevolgen van het ongeval, de lokale situatie in het Nederlandse gedeelte van het Waddengebied en de vaarroute van de MSC Zoe, laat de Raad weten in een statement. Panama, onder wiens vlag het schip voer, doet onderzoek naar de oorzaak van het voorval en de situatie aan boord van het schip. ,,Er is samenwerking tussen de verschillende raden'', aldus de Onderzoeksraad. Ook de Duitse autoriteiten doen onderzoek naar de verloren containers op de Noordzee.

De Onderzoeksraad doet onderzoek omdat een groot gedeelte van de containers van de MSC Zoe in Nederlandse wateren terecht is gekomen. De meeste van de bijna 300 verloren containers ligt even ten noorden van Terschelling in de zuidelijke vaargeul. Er is ook een noordelijke vaargeul. Volgens kenners had de bijna 400-meter lange MSC Zoe de noordelijke route moeten nemen. De Raad neemt ook het verleggen of het heroriënteren van de zuidelijke route mee in het onderzoek.

291 containers verloren

In de nacht van 1 op 2 januari verloor de MSC Zoe, opweg van Portugal naar Bremerhaven in Duitsland, 291 containers. Bemanning van de Zoe kwam daar pas na uren achter dat ze vooral boven de Nederlandse Waddeneilanden tientallen containers verloor. Waarschijnlijk speelde het weer een rol bij de overboord geslagen containers. Ook die vraag willen de Nederlandse en Duitse autoriteiten beantwoorden.

Op dit moment ligt de MSC Zoe in Bremerhaven voor onderzoek.

Mastbreuk

De Onderzoeksraad doet onderzoek naar ongevallen of grote incidenten. Tijdens het onderzoek richt de OVV zich vooral op structurele problemen of veiligheidstekorten in een bepaalde sector. Zo deed de OVV onlangs in Friesland onderzoek naar de mastbreuk van de tweemastklipper Amicitia, waarvan in 2016 de voorste van de twee masten brak. Houtrot bleek de oorzaak, de OVV concludeerde na onderzoek dat er te weinig kennis aanwezig is bij de mensen die werken in de bruine vlootsector.

Op dit moment doet de OVV ook onderzoek naar de vreugdevuren bij Scheveningen tijdens oud en nieuw.

Lees ook: Opinie: Waar blijft hulp Rijk bij containerramp?

Lees ook:Roep om rampenplan groeit

Lees ook:Brandbrief kustgemeenten over containertransport

Lees ook:Deze verzekeraar gaat de kosten van de containerramp met de MSC Zoe dekken

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement