Overheden, onderwijsinstellingen, bedrijven en maatschappelijke organisaties in Friesland werken al veel en goed samen, maar het kan en zal nog beter moeten.

Hoe? Hoogleraar Caspar van den Berg (Campus Fryslân) en Sofie Dreef van adviesbureau Berenschot zijn begonnen aan hun zoektocht naar antwoorden. Ze lichtten hun plannen maandag toe tijdens de algemene ledenvergadering van de Vereniging van Friese Gemeenten (VFG). In oktober moet hun rapport klaar zijn.

De uiteindelijke conclusies zijn belangrijk, legt Jorrit Holwerda uit. Hij is namens VFG, provincie, Wetterskip Fryslân en gemeente Leeuwarden opdrachtgever van het onderzoek. ,,Steeds meer zaken zijn door Den Haag in ‘de regio’ belegd en moeten decentraal worden opgelost”, zegt hij.

Verder helpen

Holwerda noemt onder meer het sociaal domein, de energietransitie, de tienduizenden woningen die moeten worden gebouwd en het stikstofdossier. ,,Wij willen graag onze verantwoordelijkheid pakken, maar we hebben in Fryslân ook allemaal onze eigen taken en plichten. Het is niet zo simpel. We hopen dat het onderzoek ons verder helpt.”

Fryslân is naast Groningen, Noord-Holland Noord en Noordoost Brabant een van de vier regio’s waar het (vergelijkend) onderzoek van Van den Berg en Dreef het komende halfjaar plaatsvindt. Daarna worden tot 2023 nog zes andere onder de loep genomen.

Nieuw kabinet

,,We hopen dat er in het najaar een nieuw kabinet is”, zegt Holwerda. ,,Dan hebben we gelijk een aanbod klaarliggen waarmee we verder kunnen richting de rijksoverheid.”

In een brief aan informateur Herman Tjeenk Willink lieten de verschillende Friese bestuurslagen vorige week weten graag een bestuurlijke regiodeal te willen, waarbij ze zelf bepalen hoe en waaraan geld wordt besteed.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct